Milagros-team komt inwoners Marowijne tegemoet

GFC NIEUWS- Inwoners van Marowijne hebben bezoek gehad van het Milagros oogteam uit Venezuela.
Tijdens de aanwezigheid van het team op 23 januari in het Marwina Ziekenhuis, kon men er terecht voor verschillende gezondheidstesten en oogbehandelingen.
In maart doet de Milagros oogmissie het gebied aan voor het uitvoeren van de oogoperaties. De Milagros oogmissie vloeit voort uit de bilaterale samenwerking tussen de Surinaamse en de Venezolaanse overheid.
Aartie Kalloe, directeur van de Stichting Streekziekenhuis Marwina, legt uit dat er patiënten die last hebben van cataract en vergroeiing (gro meti), worden geholpen. Er waren 266 geregistreerden uit heel Marowijne, waarvan donderdag 68 personen zijn geholpen. Daarnaast zijn er ook andere mensen geweest. Zij zijn allemaal door de oogarts gezien, voor verdere behandeling doorverwezen of er is geen diagnose bij hun vastgesteld.
Donderdag werd een aanvang gemaakt met de pre-operatieve fase, waarbij een screening werd gedaan door de drie oogartsen uit Venezuela. In het team bevond zich ook een internist, die de door hem behandelde personen een verwijsbriefje meegaf om hun thorax, ECG en een laboratoriumonderzoek te doen. Aan de hand van alle onderzoekingen worden de personen geselecteerd voor de operatie in maart.
Het Marwina Ziekenhuis werd eerder aangedaan door een oogarts van het Mungra Medisch Centrum (MMC). Directeur Kalloe van het ziekenhuis in Marowijne zegt dat de specialist uit Nickerie vaststelde dat er degelijk behoefte is aan een oogarts in het Marowijnegebied.
De leiding van het Marwina Ziekenhuis gaat nu na op welke frequentie er een oogarts naar het ziekenhuis kan worden gehaald, om aan de behoefte van de bewoners van Marowijne te voldoen.
Directeur Kalloe geeft verder aan dat na de recente missie er ook een natraject is, waarbij de mensen weer bij het ziekenhuis terecht kunnen indien er klachten zijn. Ze adviseert de mensen om hun situatie zelf ook in de gaten te houden. Ook zouden zij bij een andere oogarts terecht kunnen, indien zij tijdens de missie uit Venezuela niet geholpen zijn.
“Maar zo gauw wij weer een oogarts in huis hebben, zullen we ze weer oproepen en kunnen ze komen voor elke aandoening”, zegt Kalloe.
Volgens haar maken de mensen ook gebruik van de mogelijkheden aan de Franse kant. Toch blijkt er in Marowijne veel behoefte te zijn aan oogbehandelingen. Volgens de directeur waren er in eerste instantie twijfels over de opkomst, omdat er gevreesd werd voor de taalbarrière. Echter was er een persoon aanwezig die optrad als tolk.
Oscar Awesi, een van de personen die geholpen is, vertelde dat voor hem de missie een uitgelezen kans was om zich aan zijn oogvergroeiing te laten behandelen.
Awesi heeft deze vergroeiing al vanaf zijn veertiende. Hij zegt niet voor de missie in Paramaribo gekozen te hebben, maar liever voor die in “onze mooie Marwina Ziekenhuis”, aldus Awesi.
Ook Francy Sabajo heeft een vergroeiing en is doorverwezen voor verdere behandeling. Ze is ook aanwezig gewest bij de eerste missie in Paramarino. “Ik vind deze missie goed en geweldig voor de mensen. Het is dichtbij huis, in je eigen district. Ik vind het geweldig”, zegt ze over het team in Marowijne.

Overige berichten