fbpx

'Mijn kinderen op de Muloschool hebben het veel te warm en presteren daarom mogelijk minder goed'

GFC NIEUWS- “Mijn kinderen hebben het op school tijdens de lessen veel te warm. Hoe kan men verwachten dat er in snikhete klaslokalen goede prestaties worden geleverd?”

Dat zegt een moeder van twee kinderen die een Muloschool in het noorden van Paramaribo bezoeken aan GFC Nieuws. Ze is van oordeel dat scholen ten minste moeten zorgen voor ventilatoren om het verblijf in de klaslokalen iets behaaglijker te maken.

“Het is algemeen bekend dat je als mens niet zo goed kan presteren wanneer het veel te warm of te koud is. Mijn kinderen komen thuis en klagen steeds dat ze het extreem warm hebben en zich daardoor minder goed kunnen concentreren op de lessen. Helaas blijkt dit vraagstuk nooit aan de orde te komen bij de schoolleiding. Ook de regering maakt er geen punt van”, legt ze uit.

BEKIJK OOK
Vrouw en zoon uit Kwatta maken deur niet open voor dronken man die middernacht binnen wil komen

Uit verschillende meta- ananalyses blijkt dat de hartslag en bloeddruk bij een stijging in de lichaamstemperatuur, door extreme hitte, omhoog gaan. De huid gaat zweten, de ademhaling wordt zwaarder, de prikkelbaarheid neemt toe en er is een verlies aan concentratievermogen.

Andere onderzoekers beweren zelfs dat er op extreem warme dagen, significant vaker sprake is van geweld.

Ook in het verkeer speelt extreme hitte een rol indien er geen gebruik wordt gemaakt van de airco. Zo heeft Veilig Verkeer Nederland (VVN) geconstateerd dat in dat land, bij zeer warme dagen, ruim 30 procent meer doden en gewonden vallen in vergelijking met koude maanden. VVN geeft als oorzaak aan dat de hitte zorgt voor meer agressie en minder concentratie in het verkeer.

Foto ter illustratie.