fbpx

Migranten mogen in Israël relaties hebben, maar niet samenwonen

Een Indiase man en vrouw die legaal in Israël woonden en werkten, moeten van de staat uit elkaar. Volgens de Israëlische wetgeving mogen buitenlanders wel een verhouding met elkaar hebben, maar niet bij elkaar wonen.

Het koppel heeft samen een kindje. Eerder deze week gingen zij voor enkele dagen terug naar India en lieten hun baby van 8 maanden achter bij de moeder van de vrouw. De Israëlische krant Haaretz denkt dat de immigratiedienst hierdoor ontdekte dat de moeder samenwoonde met de vader van haar kind.

Bij hun terugkeer eiste de immigratiedienst dat één van hen Israël verliet. Alleen op die voorwaarde zou de partner in Israël mogen blijven.

Gezin verboden

De man en de vrouw benadrukken dat zij geen last vormen voor de staat Israël en ook niet van plan zijn er permanent te blijven.

Onder de Israëlische immigratieregels is het migranten toegestaan een relatie te hebben, alleen is het verboden om als migrant samen te wonen. De vrouw besloot het verbod aan te vechten.

De Israëlische Population and Immigration Authority (PIA) voert in de bizarre rechtszaak aan dat er “groeiende bezorgdheid is dat (de moeder, red.) en de baby’s vader leven als een paar en een gezin … op een manier die in strijd is met de regels van de PIA.

BEKIJK OOK  16-jarig meisje al 4 dagen spoorloos

Werken

Buitenlandse arbeiders ‘komen hier om Israël een dienst te verlenen die hen betaalt,” getuigde een PIA-functionaris bij de rechtbank.

De advocaten van de vrouw noemen dit standpunt “ongeëvenaard in de wereld” en zeggen dat dit ingaat tegen “de meest basale menselijke morele normen.”

“De regering doet uitspraken als ‘Er is een vermoeden dat zij een gezin vormen’, alsof een gezin niet minder is dan een terreureenheid” zegt advocaat Meytal Russo.

Israël staat bekend om zijn repatriëringsprogramma’s voor etnische joden, maar het immigratiebeleid ten aanzien van niet-joodse nieuwkomers is verre van liberaal. In 2017 en 2018 heeft Israël duizenden Afrikaanse asielzoekers gedeporteerd: premier Benjamin Netanyahu noemde hen “illegale infiltranten die schadelijker zijn voor het land dan terroristen.”

Markt in Tel Aviv |  eran Menashri