METS-directeur: ‘Er is ruimte voor groei’

GFC NIEUWS- METS Travel & Tours, een dochteronderneming van Surinam Airways, wil in 2020 commercieel gezonder beleid voeren.
Verhoging van de promotie, strakkere kostenbeheersing en andere maatregelen hebben reeds hun vruchten afgeworpen, zei directeur Sherida Mormon bij de jaarafsluiting.
“Het bedrijfsresultaat is wel dat wij in het tweede helft van dit jaar het personeel zonder tussenkomst van onze moedermaatschapij konden betalen.” We zijn nog niet in een hoera stemming, maar het moet ons wel lukken.”
Het personeelsbeleid wordt aangescherpt, investeerders moeten worden aangetrokken en er worden nog meer partnerschappen gesloten met stakeholders in de toeristische sector. Ook wordt geïnvesteerd in onderhoud en technische kennis, zei Mormon, die van huis uit ontwikkelingseconoom is.
Zij heeft in maand mei overgenomen van Armand Bhagwandas die het bedrijf 27 jaar heeft geleid en nu met pensioen is.
Mormon noemde hem “de pionier op het gebied van toerismeontwikkeling – samen met de lokale gemeenschappen”. Zij wees op het baanbrekende werk dat Bhagwandas heeft verricht bij het ontwikkelen van toeristische producten en de bijbehorende dienstverlening. Hij realiseerde duurzaam toerisme, waarbij de samenleving betrokken is.
De nieuwe directeur bedankte haar voorganger voor al zijn werk, maar noemde het “een immense uitdaging om in een rijdende trein te stappen in een periode van economisch zwaar weer, en daardoor zwakke financiële basis van het bedrijf en met een steeds groeiend aanbod van prachtige locaties, dichterbij Paramaribo, goedkoper en gemakkelijker bereikbaar”.
“Er is ruimte voor groei”, zei Mormon, “en er moet ruimte gecreëerd moet worden voor groei. We moeten hard en slim te werk gaan.” Team work is the key. Intern binnen het bedrijf en extern met de diverse partners.
De bezettingsgraad van de eigen resorts van METS ligt momenteel ver beneden de 50 procent. Het is volgens haar zeer mogelijk om de ontwikkeling van de toerismesector te analyseren en volgen omdat heldere cijfers ontbreken. Zo dateren de laatste bezoekerscijfers van 2017. In dat jaar zijn circa 256.000 bezoekers geregistreerd.
Er zijn diverse instanties met eigen cijfers. Volgens publicaties van het Algemeen Bureau voor de Statistiek zijn er landelijk circa 75 hotels en guesthouses. Het Planbureau noteert 28 geregistreerde touroperators, veertien reisbureaus.
Er zouden 128 vakantieoorden zijn, maar volgens de METS-directeur is het onduidelijk of dat in- of exclusief de veertig vakantieoorden en vijftien vakantiehuizen van Boven-Suriname is. Zij pleit voor een goede registratie van zowel de bezoekersaantallen als het aantal spelers in de sector.
Suriname moet ook werken aan verhoging van het aantal toeristen. “Because now we all fight for a small piece of the pie.”
Mormon wil meer profiteren van de toename van het aantal carriers dat Suriname aandoet. Wanneer meer mensen Suriname bezoeken, is dat “niet alleen goed voor de bedrijven, maar ook voor de circa dertigduizend mensen die direct en indirect emplooi vinden in de sector en de gemeenschappen die daar voordeel aan hebben.”
METS beheert 3 eigen resorts: Colakreek, Palumeu, Awarradam en 2 jungle expedities Kasikasima en Gran Rio. Daarnaast boekt het bedrijf ook binnen- en buitenlandse tours van andere touroperators.
METS is opgericht in 1962 en werkt ook met lokaal getrainde gidsen.

Overige berichten