#MeToo onder water — Commandant onderzeeboot ontslagen na ‘verkrachtingslijst’: ‘Maak er geen drama van’

Redactie GFC Nieuws — De commandant van een Amerikaanse onderzeeër is ontslagen omdat hij niet in staat zou zijn leiding te geven. Hij deed nauwelijks iets nadat hij ontdekte dat er een “verkrachtingslijst” op zijn schip circuleerde. De marine heeft, als het gaat om seksuele intimidatie, de slechtste reputatie in het Amerikaanse leger, bleek uit een onderzoek van het Pentagon in 2014.

De bemanning van de USS Florida had een “verkrachtingslijst” waar alle vrouwelijke bemanningsleden op stonden. De vrouwen waren gerangschikt volgens een sterrensysteem om aan te geven wie het meest in aanmerking kwam voor verkrachting.

De manlijke medewerkers brachten elke paar weken hun stem uit om te bepalen wie verkracht moest worden. De lijst werd bewaard op het computersysteem van de onderzeeër.

De meerderen van gezagvoerder Gregory Kercher beschouwden zijn inspanningen om de zaak aan te pakken als “minimaal, onvoldoende om een incident van deze omvang aan te pakken.”

Bovendien zou hij onderzoekers hebben ontmoedigd om de lijst te bespreken. Hij zou tegen een van hen hebben gezegd het “rustiger aan te doen” omdat hij “te zeer bij de zaak betrokken raakte”.

Vrouwen die zich zorgen maakten over de lijst kregen te horen dat ze het moesten “opzuigen” en er geen drama van moesten maken.

Foto: Wikipedia

Overige berichten