fbpx

Meteorologische Dienst Suriname licht weersvoorspellingen toe

Het hoofd van de Meteorologische Dienst Suriname, Soekarni Sallons-Mitro, geeft aan dat in de afgelopen dagen behoorlijk wat neerslag de grond heeft bereikt, hetgeen betekent dat de grote regentijd is ingegaan.

Deze duurt elk jaar van medio april tot medio augustus. Het weerbeeld dat men in Suriname in de afgelopen dagen heeft gezien, was niets nieuws. Bij regen- en onweersbuien, zijn windstoten en rukwinden niet uitgesloten.

Volgens het hoofd is er geen sprake van een orkaanseizoen dat kennelijk uit de regio voorbij is getrokken. Suriname mag van geluk spreken dat het niet op de route zit van de orkanen, dus geen paniek daarover.

Het orkaanseizoen vangt rond begin juni aan, welke bedoeld is voor de gebieden boven 10 graden noorderbreedte, vandaar dat Suriname gevrijwaard is. Natuurlijk is wel sprake van een circulatie in de atmosfeer waar stromingen elkaar kunnen beïnvloeden. In zulke gevallen kan het gebied boven ons land wel worden beïnvloed.

BEKIJK OOK
OW geeft duidelijkheid over nieuwe heffingen vergunningsaanvragen

De Meteorologische Dienst Suriname maakt gebruikt van manuele- en automatische instrumenten om het weeroverzicht dagelijks te monitoren.

De regenmeters, de thermometers en de barometers behoren tot de manuele meetinstrumenten. Onder de automatische instrumenten wordt verstaan, de automatische weerstations en de radar.

De dienst maakt ook gebruik van satellietbeelden om de weersverwachtingen van dag op dag vast te stellen, vandaar dat een weersvoorspelling 24-uur geldig is.

Over heel Suriname vanaf het noorden tot het zuiden wordt door middel van 60 meetpunten de neerslag dagelijks gemeten.

De radar is geplaatst in de omgeving van de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven te Zanderij, omdat het apparaat een reikwijdte heeft van 450 km en het van dat punt het gehele land kan bereiken.