fbpx
Met welke maatschappij vliegt u?

Zowel in Nederland als in Suriname heeft u de keus om te kiezen met welke carrier u wilt vliegen: “De KLM OF SLM”. Doordat beide maatschappijen een soort monopoliepositie hebben op de route Amsterdam – Paramaribo heeft u weinig keus. Sommige mensen kiezen vanwege het lekkere eten om met de SLM te vliegen terwijl anderen de veiligheid een overweging vinden om met de KLM de lucht in te gaan. U zult natuurlijk insgelijks uw redenen hebben met welke vervoerder u vliegt.

Door het hanteren van actietarieven kan men tegenwoordig in een bepaalde periode al voor € 499,00 met één van deze maatschappijen vliegen. De concurrentie is groot! Zelfs met de KLM kan men tegenwoordig heel goedkoop vliegen op deze route! In het verleden heb ik met beide maatschappijen gevlogen, en durf mij over de service in het vliegtuig niet uit te spreken. Het is heel moeilijk om te vergelijken omdat je geen duidelijk vastgestelde criteria heb waarop je moet letten. Wel weet ik dat de KLM erg coulant is bij vertragingen en in ieder geval mijn schadeloosstelling snel heeft uitbetaald. Van passagiers die met de SLM vliegen, verneem ik – de laatste tijd – veel klachten.

Ik heb ze niet nagetrokken doch ik vind het heel vervelend dat als mensen uit Paramaribo moeten vertrekken zij op onaangename wijze worden behandeld door functionarissen van deze vliegmaatschappijen. Op Zanderij is men soms erg onbeschoft en wordt inderdaad het principe van “powerplay” gehanteerd. Ja, er wordt weleens drugs naar Nederland gesmokkeld en daarom kun je inderdaad niemand meer vertrouwen maar daar hebben de mensen die bij ingang staan of koffers wegen eigenlijk niet zoveel mee te maken. Zij moeten gewoon hun werk doen en de mensen op een vriendelijke uiterst behulpzame manier bejegenen en ontvangen: “Om een paar kilo’s extra ga je toch niet te keer tegen de mensen”. Dat doet men nergens ter wereld. Wel als men overdrijft want die mensen heb je natuurlijk ook!

Onbeschoft

Ik heb heel veel gereisd maar de onbeschofte bejegening die je soms aantreft bij de afhandeling van passagiers te Zanderij baart mij erg veel zorgen. Vroeger was dat eveneens het geval op Schiphol! Vooral als je uit bijvoorbeeld Suriname kwam. Op deze luchthaven is thans echter veel geïnvesteerd in klantvriendelijkheid. Ook bij bijvoorbeeld de douane en marechaussee. In Nederland worden de goederen tegenwoordig eerst gescand en als het strikt noodzakelijk is, vindt er lijfelijke visitatie en een uitgebreider onderzoek plaatst.

Ik heb nooit problemen gehad op Schiphol hoewel ik wel duizend keer de douane en andere autoriteiten ben gepasseerd. Vaak weet ik mij met een beetje humor en of diplomatieke taal uit vervelende situaties te redden. In Suriname is men vandaag de dag onder andere erg brutaal, onbeschoft en beslist niet klantvriendelijk vooral als het om vluchten van de SLM gaat! Dit is helaas recent weer uitgebreid in het nieuws geweest met vluchten die zogenaamd vol geboekt waren en passagiers die zich na een bepaalde tijd als “te laat” hadden gemeld. Zij werden gewoon niet meer vervoerd terwijl deze maatschappij een wettelijke vervoersplicht heeft!

Vaak moeten de mensen extra betalen en kunnen ze daarna nog niet vertrekken. Dit is ronduit misdadig! Ik zou gewoon een kort geding aanspannen tegen de betreffende maatschappij en eisen dat zij mij gewoon vervoeren. Voorts zou ik alle andere bijkomende kosten eisen. Dat mensen te laat zijn, kan verschillende redenen hebben: “Maar ze hebben toch een Ok-ticket, hoe kan hun plaats dan zijn ingenomen door een ander?” Komt dit wellicht door de vele IPB-ers (indien plaats beschikbaar) die de SLM heeft? De “names-and-faces-politiek” in Suriname kennen we inmiddels wel! De heer Ewald Henshuys die directielid is bij de SLM (politieke benoeming) beweerde desgevraagd dat passagiers van de business class wel op een later tijdstip kunnen inchecken: “Dit lijkt bijna op discriminatie”. Dat passagiers in het vliegtuig andere privileges hebben omdat ze iets meer hebben betaald, lijkt me logisch. Maar dat moet toch niet al buiten het vliegtuig beginnen? Wat een gedoe zeg!

Toen ik zelf – enkele jaren geleden – enigszins laat was op Singapore ben ik met mijn gezin door een behulpzame functionaris bijna naar de ingang van het vliegtuig begeleid. Hiervoor heb ik hem heel hartelijk bedankt. Dat kan iedereen overkomen. Zelfs Henshuys! Bijvoorbeeld als je ziek bent. Als docent heb ik evenzo uitzonderingen moeten maken als studenten te laat waren. Wellicht ben ik daarom de laatste keer zo vriendelijk begroet door een marechaussee op Zanderij die ik niet had herkend: “Meneer Roeplall u bent mijn docent geweest”, riep hij enthousiast. Ik hoef echt niet business class te vliegen hoor! In de economy class is het veel gezelliger! Ik zou alleen business class willen vliegen als ik een lange nachtvlucht maak. Zelfs leden van de Tweede Kamer en ministers in Nederland vliegen in de economy class en krijgen daarvoor een vergoeding. Over status gesproken!

Business before pleasure

Het zou goed zijn als de SLM als kleine maatschappij op de route Paramaribo – Amsterdam v.v. investeert in klantvriendelijkheid! Zich keihard opstellen tegen passagiers die te laat komen, gaat op den duur tegen onze nationale carrier werken als ze daar genoegen in stellen: “De uitzondering bevestigt de regel”. En wordt het niet hoog tijd een wisseling van de wacht te bewerkstelligen bij de SLM? Personen die te lang in een bepaalde positie verantwoordelijkheid dragen, willen deze evengoed misbruiken! Ik had een dergelijke ambivalente houding van de directie inzake het beschreven probleem echt niet verwacht.

Eerder was ik de passagiers tegemoet gekomen omdat sommigen van hen weer aan werk moesten gaan of de school bezoeken in Nederland. Zo ga je toch niet om met je klanten? Dit is echt schandalig hoor! Ik weet haast zeker dat de KLM een dergelijk beleid niet kent. Noch in Nederland noch in Suriname! Dit zeg ik omdat Surinaamse passagiers zich idem dito laat aanmelden op bijvoorbeeld Schiphol en dan wordt er nog luid en duidelijk omgeroepen – bijna paniekerig – om zich te melden. Heeft men ook zo’n omroepsysteem in Suriname? Waren de namen van betreffende passagiers omgeroepen? Wat heeft de SLM allemaal gedaan om de zogenaamde te late passagiers toch te accommoderen behalve hun te bestraffen?

Over de verliezen die de SLM maakt, wil ik het nu niet hebben want dan kunnen ze de tent wel direct sluiten. Die moeten ze echt niet met deze acties compenseren. Het beleid wat thans gevoerd wordt richting de klanten is allesbehalve fatsoenlijk. Daarom zou het goed zijn om ook dit bedrijf die altijd met “mooie praatjes” komt nog eens goed door te lichten. Voorlopig vlieg ik toch maar veilig met de KLM. Al betaal ik wat meer omdat ik onder andere toch geef om de klantvriendelijkheid, veiligheid en zakelijkheid van dit professionele bedrijf!

Robby Roeplall

Meer nieuws

22 crècheleidsters SBEC ontvangen diploma

GFC NIEUWS- De Stichting Beheer en Exploitatie Crèches (SBEC) heeft 22 studenten klaargestoomd tot volwaardige crècheleidsters. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele…

350 laaggeprijsde overheidswoningen in gevaar

GFC NIEUWS- Een woningbouwproject met als doel het opzetten van 350 laaggeprijsde huizen, verkeert in gevaar. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele…

Crimineel duo aangehouden en opgesloten

GFC NIEUWS- Leden van Recherche Regio Paramaribo hebben in samenwerking met het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) de voortvluchtige verdachte Anan M. opgespoord en aangehouden….

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de…

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Impotent of minder potent? Maak online…

Lions biedt gratis diabetestest aan

GFC NIEUWS- Lions Club Paramaribo Central is met ondersteuning van haar moederclub Lions Club International gestart met een diabetesproject om het bewustzijn over de gevaren…