fbpx

Intermittent fasting zorgt voor genezing type 2 diabetes

GFC NIEUWSREDACTIE- Mensen met diabetes die met tussenpozen vasten, hebben mogelijk geen medicatie meer nodig, volgens een nieuwe studie.

Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben meer dan 37 miljoen Amerikanen diabetes, waarbij ongeveer 90-95% diabetes type 2 heeft.

Er zijn effectieve medicijnen, zoals metformine (dat onder tal van merknamen valt, waaronder Glucophage, Fortamet, Glumetza en Riomet).

Het is ook bekend dat een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging essentieel zijn voor diabetescontrole.
Nu onthult een nieuwe studie dat een intermitterend vastendieet diabetes type 2 kan omkeren zonder de noodzaak van medicatie.

De wetenschappers voerden een intermitterend vastendieetinterventie van 3 maanden uit bij 36 mensen met diabetes en ontdekten dat bijna 90% van de deelnemers, inclusief degenen die bloedsuikerverlagende middelen en insuline namen, hun inname van diabetesmedicatie na intermitterend vasten verminderde.

BEKIJK OOK
Slechte darmgezondheid slecht voor zenuwstelsel, beter dieet kan het verlichten

Vijfenvijftig procent van deze mensen ervoer diabetesremissie, stopte met hun diabetesmedicatie en hield het minstens een jaar vol.

De resultaten van de studie dagen de conventionele opvatting uit dat diabetesremissie alleen kan worden bereikt bij mensen met een kortere diabetesduur (0-6 jaar).

In feite had vijfenzestig procent van de studiedeelnemers die diabetesremissie bereikten een diabetesduur van meer dan 6 jaar (6-11 jaar).

“Diabetesmedicijnen zijn duur en een barrière voor veel patiënten die proberen hun diabetes effectief te beheren. Onze studie zag de medicatiekosten met 77% dalen bij mensen met diabetes na intermitterend vasten, “aldus de onderzoekers.