Wie in Suriname vakantie viert van een Nederlandse bijstandsuitkering maar ondertussen uitpakt met dure diners, merkkleding, gouden kettingen en luxe huurauto’s, loopt een risico.
Niet vanwege de levensstijl zelf, maar omdat zulke uitgaven meestal niet passen bij een officieel minimuminkomen. En dat roept vragen op.
Uit onderzoek van GFC Nieuws blijkt dat de Nederlandse Belastingdienst wel degelijk meekijkt. Zeker wanneer iemand opvallend goed lijkt te leven, bijvoorbeeld op vakantie, wordt bekeken of er sprake is van verzwegen neveninkomsten.
Denk aan zwart werk, inkomsten uit verhuur of hulp van familie, die niet worden gemeld bij de uitkeringsinstantie.
Vanaf 1 januari 2025 is de bijstandsuitkering € 1.345,45 netto per maand, inclusief vakantiegeld. Dat bedrag is bedoeld voor basisvoorzieningen. Wie meer lijkt te besteden, valt mogelijk op.
Gemeenten en de Belastingdienst werken samen om dit soort signalen te onderzoeken.
Daarbij wordt steeds vaker gebruik gemaakt van openbare bronnen, zoals sociale media, Airbnb-gegevens, transacties en zelfs kentekens.
Een recent voorbeeld is de Islamitisch-Nederlandse influencer Rada Al Assi. Zij leefde van bijstand, maar bleek andere inkomsten te hebben die ze niet opgaf. De rechtbank oordeelde dat ze ruim € 38.000 moet terugbetalen.
Ook in Spanje houdt de belastingdienst, de Hacienda, toezicht op bijstandsgerechtigden die opvallend luxe leven.
Een uitkering ontvangen en tegelijkertijd onzichtbare inkomsten hebben, kan dus grote gevolgen hebben. Zelfs als je duizenden kilometers verder vakantie viert.
Foto ter illustratie.

Jennifer Atmo is hoofdredacteur bij GFC Nieuws.
Contact: jennifer@gfcnieuws.com of WhatsApp.