fbpx

Mensenrechtenschendingen onvoldoende reden om Aung Nobelprijs af te pakken

De beschuldigingen van mensenrechtenschendingen door de VN zijn niet voldoende om Aung San Suu Kyi, de leider van Myanmar, haar Nobelprijs voor de Vrede af te nemen. Dat maakte het Noorse Nobelcomité bekend.

Het leger, maar ook andere veiligheidstroepen van Myanmar werden maandag in een VN-rapport beschuldigd van “doden zonder onderscheid, verkrachten van vrouwen, mishandeling van kinderen en het platbranden van hele dorpen” tijdens een operatie die al een jaar gaande is in de staat Rakhine.

Moorden

“De misdaden tegen de mensheid gepleegd in de staten Kachin, Shan en Rakhine omvatten moord, gevangenneming, verdwijningen, martelen, verkrachting, seksuele slavernij en andere vormen van seksueel geweld, vervolging en slavernij. Bovendien zijn in de staat Rakhine de elementen van de misdaden tegen de menselijkheid van uitroeiing en deportatie ook aanwezig,” staat in het rapport.

Duizenden moslims werden door het leger vermoord en 700.000 leden van het Rohingya-volk raakten volgens het rapport ontheemd.

De VN riep op tot vervolging van de bevelhebbers van Myanmar wegens genocide onder het internationaal recht.

BEKIJK OOK
President wil weer praten met vicepresident Brunswijk over uitlatingen in de media

Aung San

Adviseur van Staat Daw Aung San Suu Kyi “heeft haar de facto-positie als hoofd van de regering, noch haar morele autoriteit, gebruikt om de zich ontvouwende gebeurtenissen in de staat Rakhine te keren of te voorkomen,” benadrukt de VN.

Een woordvoerder van de Myanmarese regering heeft het rapport als “valse beschuldigingen” verworpen en zegt dat het niet is gebaseerd op feitelijk bewijs.

Het Nobelcomité zegt dat “een Nobelprijs […] wordt toegekend voor een waardevolle prestatie in het verleden.”

“Aung San Suu Kyi won de Nobelprijs voor de Vrede voor haar strijd voor democratie en vrijheid tot 1991, het jaar waarin ze de prijs ontving,” zegt Olav Njoelstad, secretaris van het comité.

Vorig jaar verklaarde de commissie dat “het niet onze taak is om toezicht te houden of te censureren wat een laureaat doet nadat de prijs is gewonnen. De prijswinnaars moeten zelf hun reputatie beschermen.”