Mensenrechtenschenders zorgen voor banen in de VS

De Saoedische ambassadeur bij de Verenigde Naties in Genève, Dr. Abdulaziz al-Wasel, zei dinsdag in een toespraak voor de Mensenrechtenraad van de VN dat het Koninkrijk zich zal blijven inspannen om de mensenrechten te verbeteren en te beschermen en continu samen te werken met internationale mensenrechtenorganisaties.

Zijn speech zal ongetwijfeld met applaus zijn begroet in de regio. Saoedi-Arabië heeft namelijk, om het eufemistisch uit te drukken, een beroerde reputatie op mensenrechtengebied.

Aanvallen op burgers

Als leider van de coalitie van negen naties die op 26 maart 2015 militaire acties tegen Houthi-Saleh-troepen in Jemen begon, heeft Saudi-Arabië talloze schendingen van het internationaal humanitair recht gepleegd.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) rapporteert veelvuldig over oorlogsmisdaden, onrechtmatige aanvallen op burgerdoelen waarbij duizenden burgers omkomen, aanvallen op woningen, markten, ziekenhuizen, scholen en moskeeën.

Ondanks de voortdurende mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden horen de Saoedi’s tot de grootste afnemers van wapens van de VS en het Verenigd Koninkrijk.

Donald Trump bezocht Saoedi-Arabië in mei om deel te nemen aan een top in Riyad, waar vertegenwoordigers van meer dan 55 voornamelijk Arabische of islamitische meerderheidslanden aanwezig waren.

Wapens voor werkgelegenheid

Tijdens dit bezoek werd een wapendeal van 300 miljard USD tussen de VS en Saoedi-Arabië aangekondigd, meldt Amnesty International

Vanaf het begin van de oorlog in Jemen verkocht het Verenigd Koninkrijk voor 6,3 miljard dollar Tornado-vliegtuigen, tanks, gepantserde voertuigen, granaten, raketten en bommen aan Saoedi-Arabië, schrijft Al Jazeera

Dat duizenden onschuldige Jemenitische burgers worden gedood met Amerikaanse wapens, deert Trump niet.

De tegenstanders van de wapendeals vergeten namelijk één belangrijk punt: dankzij de verkoop van wapens aan de Saoedi’s hebben veel Amerikanen een baan, benadrukt hij.