Blinde en dove mensen kunnen mogelijk ook ‘navigeren’ als vleermuizen

GFC NIEUWSREDACTIE- Echolocatie, plaatsbepaling door middel van geluid, blijkt niet exclusief te zijn voor vleermuizen of walvissen.

Ook blinde en slechtziende mensen kunnen er hun voordeel mee doen. Dat blijkt uit een Brits onderzoek waarvan de uitkomsten woensdag zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE, schrijft Daily Mail.

Terwijl vleermuizen heel hoge geluiden maken en luisteren naar de echo die terugkomt, kunnen mensen hetzelfde doen door met hun tong te klikken.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Vrouw (124) die beweert de oudste persoon op aarde te zijn is gevaccineerd tegen Covid-19

Psychologen van de Universiteit van Durham brachten deelnemers aan hun onderzoek deze techniek bij in twintig trainingssessies van twee tot drie uur.

Tijdens de sessies oefenden de proefpersonen met het onderscheiden van grote en kleine voorwerpen, zochten ze hun weg door een doolhof en bepaalden ze of een rechthoekig vlak al dan niet rechtop stond. Ook liepen ze een half uur ‘vrij’ rond.

Zowel de blinde als de ziende proefpersonen waren naderhand aanzienlijk beter geworden in echolocatie. Dat maakt, zo concluderen de onderzoekers, dat de methode ook toe te passen is bij mensen die langzamerhand steeds slechter gaan zien.

Leeftijd bleek bovendien geen beperkende factor.

BEKIJK MEER GFC GEZONDHEIDSNIEUWS: KLIK HIER

Overige berichten