fbpx

Mensen in Suriname die in een dure auto rijden zijn meestal niet rijk en hebben schulden

INGEZONDEN- Mensen in Suriname die in een dure, soms grote auto rijden, zijn meestal helemaal niet rijk.

Het is een gevoel dat bij een deel van onze mensen ontstaat wanneer een man of vrouw komt aanrijden in een relatief dure wagen. Die zal het wel goed hebben voor wat betreft de centjes! Immers, anders zou hij of zij niet zo’n geweldige auto kunnen rijden, wordt dan al heel gauw geconcludeerd.

Het is een conclusie die al snel getrokken wordt. Maar in een ruim percentage gevallen is er duidelijk sprake van een geflatteerde indruk.

Deze autorijders in ons land zijn over het algemeen helemaal niet zo rijk. Ze hebben gewoon andere, mijns inziens verkeerde prioriteiten gesteld.

Een mooie of dure auto werkt in Suriname soms een beetje statusverhogend. En dat is nu precies de reden waarom er mensen zijn die een mooie auto veel belangrijker vinden voor de buitenwereld dan bijvoorbeeld het hebben van veel gronden of huizen. Je kunt daarmee veel minder pronken, show maken.

Om indruk te maken op de omgeving kiezen velen er liever voor een grote auto en dure kleding te kopen, ook al moeten ze schulden maken of dagelijks alleen witte rijst met saus eten. Maar die auto is belangrijker om show te kunnen maken en de indruk te wekken dat het heel goed gaat in het leven.

BEKIJK OOK
Als je motorrijdt heb je mogelijk een lagere intelligentie dan gemiddeld?

Dit gebeurt meestal ter compensatie van een nog niet gediagnosticeerd minderwaardigheidscomplex.

Zo ken ik talrijke mensen die niet eens een huisje of hutje hebben, maar wel in een “geweldige” auto rijden. Sommigen hebben er zelfs twee. Maar verder hebben ze niet eens een nagel om hun kont te krabben. Ze wonen in bij schoonmoeder en schoonvader in een kamer ergens achterin of huren een huisje. Maar ze rijden wel in de mooiste SUV.

Uiteraard is dat niet bij een ieder zo, maar helaas een groot deel wel.

Wij moeten in Suriname leren om andere prioriteiten te stellen. Uw zuurverdiend geld investeren in een perceel en daarna een huis zou het primaire doel moeten zijn, omdat die een meer waardevaste investering is. En als dat goed is gelukt desnoods een tweede perceel en weer een huisje erop. Dat noemt men kapitaalopbouw!

Volgende keer wanneer u weer iemand ziet langsrijden met een “geweldige” auto, trek dan niet zomaar conclusies. Het kan zeker zo zijn dat de persoon in kwestie in financieel opzicht geslaagd is, maar die dure auto is daar beslist geen garantie voor.

R. Pinas

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar¬†[email protected]