fbpx

Mensen die meer vis eten hebben minder tekenen van vaatziekten in de hersenen

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Onderzoekers in Frankrijk hebben een verband gevonden tussen het eten van meer vis en een lager risico op vasculaire hersenaandoeningen.

Vasculaire hersenziekte omvat schade aan bloedvaten in de hersenen en is een risicofactor voor vasculaire dementie en beroerte.

Het onderzoek is donderdag gepubliceerd in het tijdschrift Neurology.

Researchers van de Universiteit van Bordeaux analyseerden gegevens uit de Three City Study, een grote studie naar de relatie tussen vaatziekten en dementie.

De onderzoekers analyseerden MRI-scans van 1.623 mensen ouder dan 65 jaar zonder medische voorgeschiedenis van beroerte, hart- en vaatziekten of dementie. De deelnemers vulden ook een vragenlijst in over hun voedingsgewoonten.

BEKIJK OOK
Voorheen vrolijke man (40) uit Zoetermeer zegt erg ongelukkig te zijn geworden na narcose

Deelnemers die zeiden dat ze meer vis aten, hadden minder tekenen van schade in MRI-scans van hun hersenen dan degenen die het minder vaak aten.

De associatie tussen visinname en bloedvataandoeningen was sterker bij mensen van 65-69 jaar in vergelijking met oudere mensen in de studie, en er was geen significante relatie tussen bij mensen ouder dan 75 jaar.

Foto ter illustratie