fbpx

Mensen die alcohol nuttigen verwoesten lichaam en geest: ‘er zijn nul voordelen’

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Mensen die in de veronderstelling leven dat een paar glazen alcohol per week geen schade aanricht, moeten spoedig uit hun droom worden geholpen.

Geen enkel wetenschappelijk onderzoek toont een positieve impact aan van alcohol op het menselijk lichaam, laat Jonathan Clarke weten.

De Europese expert op het gebied van fysieke en mentale welzijn vertelt aan de GFC Gezondheidsredactie dat er geen veilige hoeveelheid alcohol bestaat.

“De lever zet alcohol om in acetaldehyde; gif voor het brein en lichaam.”

Dit leidt volgens Clarke tot de degeneratie van neuronen en een verdunning van de prefrontale cortex. Dat laatste is het gedeelte van het brein dat zorgt voor onder andere de onderdrukking van impulsief gedrag.

“Ook de neocortex wordt aangetast; het gebied in de hersenen dat verantwoordelijk is voor cognitieve functies.”

OOK INTERESSANT
Slechts één goed gesprek per dag met een vriend zorgt voor gelukkig gevoel

De optimale inname van alcohol is nul, zegt de specialist. Hij vult aan dat twee a drie drankjes per week al zorgen voor de beschreven negatieve effecten.

Drinkers zouden ook een verhoogd risico lopen op kanker, met name borstkanker bij vrouwen.

“Het idee als zou drank zorgen voor minder stress en betere slaap is ook volkomen onjuist. Zelfs matige drinkers produceren meer cortisol (stresshormoon) op dagen waarop ze niet drinken. De slaapkwaliteit wordt ook aangetast, met name de REM-slaap.”

Jonathan Clarke vertelt tot slot dat de kwade werking van alcohol kan worden teruggedraaid door geheelonthouding.

Personen die jarenlang meer dan 12 glazen per week hebben genuttigd herstellen volgens hem maar gedeeltelijk.