Melktanden kunnen later helpen bij het identificeren van kinderen met psychische stoornissen

GFC NIEUWSREDACTIE- De dikte van groeisporen in primaire (of “baby”) tanden kan helpen bij het identificeren van kinderen met een risico op depressie en andere psychische stoornissen later in het leven.

Dat blijkt uit een baanbrekend onderzoek onder leiding van onderzoekers van het Massachusetts General Hospital (MGH) in de VS.

De resultaten van deze studie zouden op een dag kunnen leiden tot de ontwikkeling van een broodnodig hulpmiddel voor het identificeren van kinderen die heel vroeg zijn blootgesteld aan tegenslagen, wat een risicofactor is voor psychologische problemen, waardoor ze kunnen worden gevolgd en begeleid, indien nodig.

Een hoogleraar aan Harvard University bestudeert de effecten van tegenslagen bij kinderen, waarvan onderzoek suggereert dat deze verantwoordelijk zijn voor maximaal een derde van alle psychische stoornissen.

Ze vertelt dat een gebit enorm veel kan aantonen, zoals stress en ziekte.

Zo zou de breedte van de neonatale lijn bij kinderen kunnen aantonen hoe stressvol het leven van een zwangere vrouw is geweest tijdens de zwangerschap.

Een neonatale lijn is een onregelmatigheid op de tand welke is ontstaan door een gestoorde glazuurvorming in de periode vlak na de geboorte.

Foto ter illustratie