fbpx
Meisje sterft aan ‘hersenetende amoebe’

De Amerikaanse Lauren Seltz (18) stierf vorige maand aan primaire amoeben-meningoencefalitis. Dat is een aandoening die wordt veroorzaakt door de Naegleria fowleri (ook bekend als de ‘hersenetende amoebe’).

Lauren had met een jeugdgroep van haar kerk gevaren in een meertje in het U.S. National Whitewater Center. Hun raft sloeg om en Lauren kwam in het water terecht, waardoor zij water in de neus kreeg.

De ‘hersenetende amoebe’ komt voor in warm zoet water, dus in meren en rivieren over de hele wereld. Iedereen die in open water zwemt, loopt het risico water met daarin de amoebe, in de neus te krijgen.

Toch zal niet iedereen besmet raken: van de mensen die op het raft zaten, werd alleen Lauren ziek.

Wanneer de amoebe via de neus het lichaam binnendringt, gaat hij op zoek naar het zenuwstelsel. Daar eet hij zenuwcellen op. In zijn ‘ontlasting’ zitten eiwitten die andere cellen kunnen stukmaken.

Daar reageert het immuunstelsel op: dat overspoelt de hersenen met immuuncellen, waardoor de hersenen ontstoken raken en opzwellen, legt NewScientist.nl uit.

Een wetenschapper van het Centers for Disease Control and Prevention (CDC) bevestigde dat Lauren was overleden door besmetting met de N. fowleri, en dat een ongewoon hoge concentratie hiervan was aangetroffen in het meer.

De hoge concentratie van de dodelijke amoebe komt volgens dr. Jennifer Cope van het CDC waarschijnlijk doordat het waterzuiveringssysteem van het park niet goed functioneerde.

Normaliter wordt het water schoongemaakt met een combinatie van ultraviolette straling en chloor, wat meestal voldoende is om de Naegleria te doden. Maar de objecten die in het water zijn aangebracht, vangen vuil en puin die het sanitaire proces verstoren, legt dr. Cope uit.

Bovendien wordt de waterstroom gezien als een rivier of een “natuurlijk systeem”, waardoor het niet verplicht is het water regelmatig te testen op ziekteverwekkende stoffen.

[Archieffoto]

Meer wetenschapsnieuws

Nieuwe dinosaurussoort heet Game of Thrones

GFC NIEUWS- In Duitsland heeft een groep dinosaurussen een opmerkelijke nieuwe naam gekregen. De uitgestorven reptielen werden vernoemd naar ‘House Targaryen’ uit de serie ‘Game…

Water ontdekt op afgelegen ‘super-Aarde’

GFC NIEUWS- Wetenschappers in Engeland hebben een “wereldprimeur” met de ontdekking van een afgelegen planeet waarop water en temperaturen voorkomen die het bestaan van wezens…

Israël wil handel in mammoeten reguleren

Israël wil de handel in mammoeten invoor onderwerpen aan strengere regels, vanwege vrees voor uitsterving. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen…

3000 jaar oude vingerafdrukken gevonden

3000 jaar oude mysterieuze vingerafdrukken zijn ontdekt op stenen op een archeologische site in de Verenigde Arabische Emiraten. Impotent of minder potent? Maak online gebruik…

Magnetisch veld aarde doet vreemd

Er is iets aan de hand met het magnetisch veld van onze planeet. Onderzoekers hebben ontdekt dat de magnetische noordpool steeds sneller opschuift naar het…

“Lang leven is erfelijk”

De kans om ouder te worden dan gemiddeld is erfelijk. Mensen die uit een familie van mensen komen die ouder worden dan hun generatiegenoten, worden…