fbpx
Meisje, 8, bijna gestorven aan zeldzame ziekte na misdiagnose

GFC NIEUWS- Een achtjarig meisje heeft bijna haar leven verloren toen haar zeldzame ziekte een paar keer werd gemisdiagnosticeerd als een ‘notenallergie’.

Pas toen het meisje met spoed werd opgenomen in het ziekenhuis met haaruitval, rode en pijnlijke vlekken over haar lichaam, werd de juiste diagnose gemaakt.

Bij Gabriella was er op een bepaald moment sprake van orgaanfalen.

Medici hadden eerder niet ontdekt dat Gabriella Bondi leed aan een potentieel fatale toxischeshocksyndroom (meestal afgekort tot: TSS).

TSS is een zeldzame maar ernstige vorm van een infectie. In de media wordt weleens gesproken van de ‘tamponziekte’ maar dit is zeker niet de enige vorm waarin de ziekte zich manifesteert.

Deze ziekte kan voorkomen bij mannen, vrouwen en kinderen.

Deze ziekte kan onder andere ontstaan door het verkeerd gebruik van een tampon, vooral de gewoonte om sterk absorberende tampons te lang in te houden. Hierdoor kan het vaginaalvocht zich ophopen en in de tampon een broedplaats vormen.

De ziekte kan dodelijk zijn (5% van de slachtoffers overlijdt er aan), maar is tegenwoordig wel uiterst zeldzaam. De naam is ontleend aan het feit dat de verschijnselen kunnen leiden tot een shocktoestand.

De ziekte komt vooral voor bij meisjes in de puberteit en vrouwen onder de 30. TSS kan optreden tijdens de menstruatie en erna. Het kan zijn dat niet alle symptomen zich tegelijk voordoen.

Echter menstrueert Gabriella nog niet en het gebruik van tampon is ook niet aan de orde.

De conditie van Gabriella werd veroorzaakt door haar impegnito infectie, een regelmatig voorkomende, besmettelijke huidinfectie die wordt veroorzaakt door een bacterie.

Meer gezondheidsnieuws

Spruitkool goed voor bloedvaten

GFC NIEUWS- Het British Journal of Nutrition publiceerde deze week een studie van dokter Lauren Blekkenhorst waaruit blijkt dat Spruitkool (Brusselse spruiten) de kans op…

Meer bacteriën op afstandsbediening dan wc-bril

GFC NIEUWS- Een afstandsbediening is een grote bron van bacteriën, waarschuwen wetenschappers. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op…

Verspreiding coronavirus neemt af, zegt WHO

GFC NIEUWS- Het aantal nieuwe coronavirusinfecties loopt terug in China, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op basis van nieuwe medische rapporten. Dikke mensen slanken het makkelijkste…

Wimperachtige haargroei in mond van vrouw

GFC NIEUWS- Een Italiaanse vrouw ontwikkelde een zeldzame, letterlijk huiveringwekkende ziekte. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de…