fbpx

Meeste mensen met long-Covid worden geconfronteerd met stigma en discriminatie

GFC NIEUWSREDACTIE- De meerderheid van de mensen die leven met long-Covid ervaren een vorm van stigma dat direct verband houdt met hun aandoening, volgens een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE.

Naar schatting leven 2,3 miljoen mensen met long-Covid in het VK volgens de gegevens van het Office for National Statistics, en de aantallen nemen niet af als gevolg van beperkte behandelingsopties en aanhoudend hoge Covid-infectiecijfers.

Getuigenissen illustreren diepe stigma’s die mensen met long-Covidervaren, maar tot nu toe was er geen kwantitatieve beoordeling van de last.

In de studie, uitgevoerd door onderzoekers van de University of Southampton en Brighton and Sussex Medical School en mede ontworpen door mensen met long-Covid (van de liefdadigheidsinstelling Long COVID Support), werden mensen die deelnamen aan de 2020 lange Covid online enquête uitgenodigd om een vervolgenquête in november 2021 in te vullen.

BEKIJK OOK
Het drinken van zelfs lage hoeveelheden alcohol tijdens de zwangerschap verandert hersenstructuur baby

Meer dan 1100 mensen namen deel, waaronder 966 mensen uit het Verenigd Koninkrijk, en werden gevraagd naar hun ervaringen met stigma op drie gebieden: ingevoerd stigma, waarbij individuen direct oneerlijk werden behandeld vanwege hun gezondheidstoestand; geïnternaliseerd stigma, waarbij mensen zich schaamden of schaamden voor hun gezondheidstoestand, en verwacht stigma, wat de verwachting van het individu is dat ze slecht zullen worden behandeld vanwege hun aandoening.

Vijfennegentig procent van de mensen ervoer ten minste één type stigma ten minste “soms”, en 76% ervoer het “vaak” of “altijd”, volgens de resultaten.