fbpx

Meeste langdurige COVID-effecten verdwijnen binnen een jaar na milde infectie

GFC NIEUWSREDACTIE- De meeste symptomen of aandoeningen die zich ontwikkelen na een milde COVID-19-infectie blijven enkele maanden hangen, maar keren binnen een jaar terug naar normaal, staat in een grote studie uit Israël die vandaag door The BMJ is gepubliceerd.

In het bijzonder hadden gevaccineerde mensen een lager risico op ademhalingsmoeilijkheden – het meest voorkomende effect dat zich ontwikkelt na een milde infectie – dan niet-gevaccineerde mensen.

Deze bevindingen suggereren dat hoewel het langdurig COVID-fenomeen sinds het begin van de pandemie wordt gevreesd en besproken, de overgrote meerderheid van de patiënten met milde ziekten geen ernstige of chronische langdurige ziekte lijdt, zeggen de onderzoekers.

BEKIJK OOK
Buiten wandelen blijkt meer voordelen voor de geestelijke gezondheid te hebben dan binnen lopen

Langdurige COVID wordt gedefinieerd als aanhoudende symptomen of nieuwe symptomen die meer dan vier weken na de eerste infectie verschijnen.

In maart 2022 meldden naar schatting 1,5 miljoen mensen in het VK (2,4% van de bevolking) lange COVID-symptomen, voornamelijk vermoeidheid, kortademigheid, reukverlies, smaakverlies en concentratieproblemen.