fbpx

Meest effectieve behandeling tot nu toe: nieuw radioactief tumorimplantaat vernietigt alvleesklierkanker

GFC NIEUWSREDACTIE- De biomedische ingenieurs van Duke University hebben de meest effectieve behandeling van alvleesklierkanker aangetoond die tot nu toe is vastgelegd in muismodellen.

Hoewel de meeste muizenonderzoeken alleen het stoppen van de groei als een succes beschouwen, elimineerde de nieuwe behandeling tumoren volledig bij 80% van de muizen in veel modeltypen, waaronder die welke als de moeilijkst te behandelen worden beschouwd.

De aanpak combineert traditionele chemotherapie medicijnen met een nieuwe methode voor het bestralen van de tumor.

De behandeling implanteert radioactief jodium-131 rechtstreeks in de tumor in een gelachtig depot dat gezond weefsel beschermt en door het lichaam wordt geabsorbeerd zodra de straling vervaagt, in tegenstelling tot het toedienen van straling van een externe straal die door gezond weefsel gaat.

Alvleesklierkanker is de derde belangrijkste oorzaak van kankergerelateerde sterfte, maar is goed voor slechts 3,2% van alle kankergevallen.

BEKIJK OOK
Nieuwe studie toont verhoogde kankersterfte bij mensen met diabetes type 2

Het is ongelooflijk moeilijk te behandelen omdat de tumoren de neiging hebben om agressieve genetische mutaties te hebben die het resistent maken tegen veel medicijnen, en het wordt meestal heel laat geïdentificeerd, zodra het zich naar andere delen van het lichaam heeft verspreid.

De huidige toonaangevende behandeling combineert chemotherapie, die cellen in een reproductieve fase kwetsbaar houdt voor straling gedurende langere tijd, met een stralingsbundel gericht op de tumor. Deze methode is echter niet effectief totdat een bepaald stralingsniveau de tumor bereikt.

Bovendien, ondanks recente doorbraken in het vormen en richten van stralingsbundels, is het bereiken van die drempel zonder het risico op ernstige bijwerkingen zeer uitdagend.

De studie werd onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Nature Biomedical Engineering.