Meer zwangere vrouwen krijgen te maken met depressies

Millennial vrouwen hebben meer kans op een depressie of angstgevoelens tijdens hun zwangerschap dan vorige generaties, zo toont een studie aan. 17% van de ondervraagde vrouwen die in de jaren negentig zwanger waren, toonden tekenen van een depressie aan. De studie werd gepubliceerd in JAMA Open Network. De volgende generatie werd tussen 2012 en 2016 onder de loep genomen, het percentage steeg bij hen naar 25%.

Wat maakt dat vrouwen het nu soms moeilijker hebben? De auteurs van de studie stellen dat het probleem deels komt door dat meer vrouwen nu aan het werk zijn. “Jonge vrouwen vandaag hebben beduidend meer stress,” legt dr. Rebecca Pearson, psychiatrisch epidemioloog en onderzoeker uit.

“Twee zaken zijn heel belangrijk als het over de mentale gezondheid van jonge, zwangere vrouwen gaat. Aan de ene kant zijn er de verwachtingen en ambities, die vaak haaks staan op het stichten van een gezin. Aan de andere kant is het ook vaak fysiek bijzonder lastig voor zwangere vrouwen om te blijven werken als ze eenmaal zwanger zijn.”