fbpx

Meer vitamine D, minder tandbederf

GFC NIEUWSREDACTIE- Als kinderen hun vitamine D-spiegel verhogen door middel van supplementen of zonlicht, neemt hun risico op gaatjes in hun kiezen en tanden af.

Dit blijkt uit een oudere Amerikaanse meta-studie die verscheen in Nutrition Reviews.

Philippe Hujoel, epidemioloog aan de Universiteit van Washington, publiceerde in 2013 een meta-studie waarvoor hij 24 eerder gepubliceerde studies had verzameld.

In deze studies hadden kinderen en tieners gedurende enkele maanden supplementen van vitamine D2 of D3, of behandelingen met ultraviolet licht, ontvangen.

In totaal hadden 2.827 kinderen en tieners deelgenomen aan de proeven. De onderzoekers hadden bepaald of de suppletie of de bestralingen een effect hadden gehad op de gezondheid van het gebit.

De gemiddelde (meer precies: de mediane) dosis vitamine D3 en D2 was respectievelijk 800 en 3750 IE per dag.

BEKIJK OOK
Mensen die teveel slapen hebben mogelijk 69% meer kans op ontwikkelen dementie

Over het algemeen verminderden de behandelingen het risico op gaatjes met 47 procent. UV-licht verminderde het risico op gaatjes met 64 procent, suppletie met vitamine D3 verminderde het risico met 49 procent en suppletie met vitamine D2 verminderde het risico op gaatjes met 36 procent.

Door zijn gegevens verder te analyseren, ontdekte Hujoel dat vitamine D-suppletie een impact had op de gezondheid van het gebit toen de kinderen jonger waren dan 13. Hij vermoedt dat het lichaamsgewicht van de kinderen zo snel toeneemt dat de effectiviteit van de vitamine afneemt.

Als deze verklaring standhoudt, kunnen hogere doses vitamine D de tandheelkundige gezondheid na de leeftijd van dertien jaar nog steeds verbeteren.