fbpx

Meer plantaardig eten

Voor je gezondheid is het beter om minder vlees en meer granen, peulvruchten, groente, fruit en vleesvervangers te nemen. Waarom is een meer plantaardig dieet een goed idee? En waarop kun je letten?

Je hebt een lager risico op hart- en vaatziekten bij een eetpatroon met minder vlees en méér volkoren graanproducten, peulvruchten, groenten, fruit en plantaardige vleesvervangers.

Minder vlees

Onbewerkt vlees staat wel in de Schijf van Vijf en past in een gezond eetpatroon. Maar eet er niet meer van dan 500 gram per week. Het is niet nodig om vlees te eten; je kunt vlees prima vervangen. Let er wel op dat je genoeg vitamine B12, vitamine B1, ijzer en eiwit binnenkrijgt.

Let op rood en bewerkt vlees

OOK INTERESSANT
In Suriname gaan arme mensen met de taxi naar het werk, in Holland met de fiets of bus

Bewerkt en rood vlees kun je beter laten staan. Als je deze vleessoorten eet, loop je meer risico op ziekten zoals (darm)kanker, diabetes type 2 en een beroerte. Bewerkt vlees is vlees dat is behandeld om de smaak of houdbaarheid te beïnvloeden; door te roken, zouten, drogen en/of het toevoegen van conserveringsmiddelen. Van rood vlees (rund, varken, schaap, geit) is het advies maximaal 300 gram per week te eten.

Minder zuivel

Melk en melkproducten zoals yoghurt en kaas passen in een gezond voedingspatroon. Maar kaas bijvoorbeeld bevat vaak te veel zout en (verzadigd) vet en heeft een hoge milieubelasting. Je kunt het aantal porties daarom beperken tot de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.