Meer ondersteuning voor landbouwers opkomst

Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij heeft afgelopen week onder leiding van de Chief Technical Advisor/project manager, Erick Zeballos van het project SAMAP en in samenwerking met de FAO, de derde stakeholdersmeeting van het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP) georganiseerd.

Tijdens deze bijeenkomst is het overzicht van de activiteiten in 2018 en het werkplan van 2019 gepresenteerd aan de aanwezigen. Een van prioriteiten voor 2019 is de launch van de Matching Grant Facility, die ondersteuning zal bieden in de vorm van equipment aan individuele landbouwers of landbouwers organisaties.

In de Project Stakeholder Group (PSG) zitten vertegenwoordigers van diverse agrarische organisaties en overheidsinstanties.

Behalve deze bijeenkomst heeft er ook een tripartiet overleg plaatsgevonden tussen het ministerie van LVV, de EU en de FAO over SAMAP en het project Food and Nutrition Security Impact, Resilience, Sustainability and Transformation, dat over voedsel- en voedingszekerheid gaat.

Diego Rodriquez, bestuurslid van Vereniging Duurzame Ontwikkeling Weg naar Zee, geeft aan dat dit project een goed initiatief is. De verkregen informatie zal hij op korte termijn met de leden van de vereniging delen en verdere stappen ondernemen om de bestaande plannen te kunnen realiseren.

Informatie van SAMAP verstrekken aan boeren, is nu het belangrijkste vooruitgang van het project. De PSG maakt werk hiervan.

Met SAMAP wordt verwacht dat minstens 1.000 kleine boeren waarvan 30% vrouwen, worden ondersteund met kennis, hulpmiddelen en begeleiding voor meer toegang tot markten.

Het is gericht op meer, concurrerende en veiligere productie van geselecteerde gewassen (fruit, groenten, knolgewassen en niet-traditionele exportgewassen) en bosproducten (geen hout) door middel van een milieuvriendelijke omgeving en verbeterde capaciteiten van de particuliere sector en instellingen.

Dit project wordt door de Europese Unie (EU) gefinancierd. In samenwerking met de ministeries LVV, Volksgezondheid, Handel, Industrie en Telecommunicatie en Regionale Ontwikkeling is de FAO verantwoordelijk voor de uitvoering ervan.

Overige berichten