fbpx
Meer dan SRD 12,- voor 1 euro, woekerwinsten importeurs snel tegenwerken

Er wordt deze week SRD 10,- aangeboden voor 1 euro als men officieel bij de cambio wil wisselen. Maar sommige particulieren die nog grote bedragen euro’s in hun bezit hebben verkopen deze voor een veel hogere koers.

Van een groothandelaar die steeds op zoek is naar grote bedragen in euro’s heb ik begrepen dat hij bij particulieren al SRD 12.20 heeft betaald voor 1 euro. Het lijkt erop dat er in ons land een levendige handel in buitenlandse valuta aan het ontstaan is, buiten de reguliere wisselmarkt.

Het blijkt een onmogelijke doelstelling te zijn om de zwarte markt volledig stil te leggen. Zodra er niet voldoende euro’s en Amerikaanse dollars beschikbaar worden gesteld door de overheid, zal deze illegale markt gewoon blijven overleven.

De vraag is waarom groothandelaren bereid zijn om zoveel SRD’s te betalen voor euro’s. Is het omdat ze ervan overtuigd zijn dat ze hun (woeker)winsten toch wel weer zullen maken?

Het lijkt mij verstandig dat de regering er alles aan doet om de prijzen in het buitenland van geïmporteerde producten beter te controleren en vergelijken met die in de winkels in Suriname. Deze prijzen moeten in redelijke verhouding staan met de reële wisselkoersen. Uiteraard moeten de andere bijkomende kosten zoals voor vracht, invoerrechten, inklaringen evenals een redelijke winstmarge worden mee gecalculeerd. 

Het is een taak van de overheid om erop toe te zien dat er geen woekerwinsten worden gemaakt door importeurs. Het mag niet zo zijn dat deze handelaren over de ruggen van het arme volk, binnen zeer korte tijd uitzonderlijk grote bedragen verdienen. Helaas zijn deze snelle en disproportionele (woeker)winsten de afgelopen decennia meer regel dan uitzondering geweest.

Drs. J. Kerto 

Plaatsing van ontvangen artikelen op onze website houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud.

 

 

 

Meer nieuws

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…