Meer dan SRD 12,- voor 1 euro, woekerwinsten importeurs snel tegenwerken

Er wordt deze week SRD 10,- aangeboden voor 1 euro als men officieel bij de cambio wil wisselen. Maar sommige particulieren die nog grote bedragen euro’s in hun bezit hebben verkopen deze voor een veel hogere koers.

Van een groothandelaar die steeds op zoek is naar grote bedragen in euro’s heb ik begrepen dat hij bij particulieren al SRD 12.20 heeft betaald voor 1 euro. Het lijkt erop dat er in ons land een levendige handel in buitenlandse valuta aan het ontstaan is, buiten de reguliere wisselmarkt.

Het blijkt een onmogelijke doelstelling te zijn om de zwarte markt volledig stil te leggen. Zodra er niet voldoende euro’s en Amerikaanse dollars beschikbaar worden gesteld door de overheid, zal deze illegale markt gewoon blijven overleven.

De vraag is waarom groothandelaren bereid zijn om zoveel SRD’s te betalen voor euro’s. Is het omdat ze ervan overtuigd zijn dat ze hun (woeker)winsten toch wel weer zullen maken?

Het lijkt mij verstandig dat de regering er alles aan doet om de prijzen in het buitenland van geïmporteerde producten beter te controleren en vergelijken met die in de winkels in Suriname. Deze prijzen moeten in redelijke verhouding staan met de reële wisselkoersen. Uiteraard moeten de andere bijkomende kosten zoals voor vracht, invoerrechten, inklaringen evenals een redelijke winstmarge worden mee gecalculeerd. 

Het is een taak van de overheid om erop toe te zien dat er geen woekerwinsten worden gemaakt door importeurs. Het mag niet zo zijn dat deze handelaren over de ruggen van het arme volk, binnen zeer korte tijd uitzonderlijk grote bedragen verdienen. Helaas zijn deze snelle en disproportionele (woeker)winsten de afgelopen decennia meer regel dan uitzondering geweest.

Drs. J. Kerto 

Plaatsing van ontvangen artikelen op onze website houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud.

 

 

 

Overige berichten