fbpx

Grote hoeveelheid wormen verwijderd uit ingewanden 4-jarige jongen

Een 4-jarige jongen met een geschiedenis van maagklachten, braken en een opgezette buik belandde op de operatietafel waar artsen een grote hoeveelheid spoelwormen verwijderden die leefden in zijn ingewanden.

De jongens, wiens naam niet wordt genoemd, leeft in het noordwesten van Kameroen, waar ontworming niet bekend is en of niet wordt toegepast, vanwege het ontbreken van fondsen.

Ascariasis, de medische term voor spoelwormen, is een darmparasiet, die in zijn volwassen vorm 15-40 cm lang en 0,3-0,6 cm breed is. De besmetting gebeurt door het inslikken van eitjes die op de grond of in irrigatiewater via stoelgang terechtgekomen zijn.

De eitjes worden pas besmettelijk wanneer ze al enkele weken op de grond liggen, zodat een infectie door direct contact weinig waarschijnlijk is. De larven komen uit in het maag- en darmkanaal, en dringen de bloedstroom binnen. Ze migreren via de longen naar de keelholte, waar ze weer worden ingeslikt en in het darmkanaal terechtkomen, waar de volwassen wormen leven.

BEKIJK OOK
Pijnstillers zoals Ibuprofen en Naproxen kunnen artritisontsteking verergeren

Volwassen wormen kunnen gevaarlijk zijn als ze migreren naar de darm, lever en galwegen. Het weefsel wordt dan beschadigd en geïnfecteerd. Zo kan een buikvliesontsteking ontstaan, een zeldzame complicatie die, indien niet meteen behandeld, levensbedreigend kan zijn.