fbpx

Meer dan 45 individuele deelnemers doen mee aan Nationale Kunstbeurs

Aanstaande vrijdag kan Suriname weer volop gaan genieten van een nieuwe editie van de Nationale Kunstbeurs. Meer dan 45 individuele deelnemers en daarnaast nog opleidingsinstituten en andere kunstprojecten zijn vertegenwoordigd. Er worden enkele duizenden bezoekers verwacht, waaronder veel studenten voor wie de NK de eerste kennismaking is met het fenomeen beeldende kunst.

Onder de deelnemers zijn schilders, beeldhouwers, keramisten en fotografen. Ook is er een installatie en digital art te zien. Het belooft een zeer diverse tentoonstelling te worden.

De opleidingsinstituten en organisaties die deelnemen zijn de Soeki Irodikromo Volksacademie, de Academie voor Hoger Kunst- en Cultuuronderwijs (AHKCO), de Nola Hatterman Art Academy (NHAA), het G-Art Blok, de keramistengroep onder leiding van Kim Sontosoemarto en het project ‘MISSION 21 hand in hand into active participation’, waar jongeren en kunstenaars samenkomen, laat een preview zien van hun expo in november.

Dit jaar is er voor gekozen om de maand november te promoten als maand waar de kunst centraal staat. In het kader van November Kunstmaand zal ook Readytex Art Gallery (RAG) grotendeels samen met de NK ’s avonds open zijn.

De geschiedenis van de Nationale Kunstbeurs gaat al meer dan een halve eeuw terug. In november 1965 werd de eerste NK georganiseerd in de Palmentuin. Enkele jaren later, in 1969, verhuisde de NK naar de locatie Ons Erf. De laatste jaren zijn er steeds andere locaties gebruikt en omdat de firma Kersten dit jaar 250 jaar bestaat is daaruit een mooie samenwerking ontstaan met Stichting Nationale Kunstbeurs. De behoefte aan een vaste geschikte expositieruimte blijft echter bestaan.

OOK INTERESSANT
Minister Mac Andrew en VSW bespreken knelpunten

Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig is het een aantal keren niet gelukt om de NK te organiseren. De slechte economische en politieke situatie in het land maakte het moeilijk voor zowel organisatie als sponsoren om de beurs te realiseren.

In 1988 is door de inzet van Rotary Club of Paramaribo (RCP), in het jaar dat Henri Guda voorzitter was, met name door de inspanningen van haar Rotarians Jozef Brahim en Nardi Johanns, het evenement weer nieuw leven in geblazen. Vanaf toen heeft Rotary Suriname steeds een ondersteunende rol gehad bij de NK, die vanaf toen weer jaarlijks een feit is geweest, met uitzondering van 1991. Sinds 2013 is Rotarian Michel Brahim voorzitter van de Stichting Nationale Kunstbeurs.

Het is nu 30 jaar geleden dat RCP bijdroeg aan de doorstart van de NK. Dit jaar bestaat de Rotary Club of Paramaribo (RCP) 65 jaar. Mede daarom staat de Rotary Agenda voor 2019 ook in het teken van beeldende kunst in Suriname. De Rotary Agenda, inmiddels een welbekende fundraiser voor Rotary-projecten en tevens schitterend visitekaartje voor Suriname, wordt gelaunched op de NK 2018 en zal daar ook te koop zijn.

De opening voor genodigden is donderdagavond, daarna is de NK negen dagen lang geopend voor het grote publiek.