Meer dan 200 doden door tsunami, aardbeving minder dan etmaal na vloedgolf

Het aantal geregistreerde doden als gevolg van de tsunami in Indonesië is binnen enkele uren gestegen tot 222. Er zijn 843 gewonden vastgesteld, 28 mensen worden vermist, volgens de laatste gegevens van het nationale rampenbureau. De tsunami werd minder dan 24 uren later gevolgd door een aardbeving.

Het epicentrum van de beving lag op ongeveer 81 kilometer van het Indonesische eiland Tiku, had een kracht van 4,9 en lag op een diepte van 105,8 km.

Woordvoerder Sutopo Purwo Nugroho zegt dat deze aantallen zullen stijgen: “Niet alle slachtoffers zijn geëvacueerd, niet alle gezondheidscentra hebben slachtoffers gemeld en niet alle locaties hebben volledige gegevens,” deelde hij mee.

De tsunami joeg een watermuur van 20 meter landinwaarts door de Straat van Soenda en vaagde honderden woningen en hotels weg, zeggen ooggetuigen.

De Indonesische popgroep Seventeen die op het strand optrad, werd ‘in de rug’ geraakt door de tsunami. Manager Oki Wijaya en bassist Bani werden daarbij gedood, vertelde de voorzanger van de groep. Enkele bandleden worden nog vermist, zei hij.

 

Indonesische wetenschappers zeiden dat de tsunami niet is veroorzaakt door een aardbeving, maar zou kunnen zijn geïnitieerd door onderzeese aardverschuivingen vanwege de uitbarsting van de Krakatau. De vulkaan begon 24 minuten vóór de tsunami lava te spugen.

Het zwaarst getroffen gebied was de regio Pandeglang in de provincie Banten op Java, die het Ujung Kulon National Park en populaire stranden omvat, meldde het rampenbureau.

© Dian Triyuli Handoko/AP

© EPA-EFE/BNPB

© Associated Press

Overige berichten