fbpx

Mediterraan dieet geassocieerd met een verminderd risico op dementie

GFC NIEUWSREDACTIE- Het eten van een traditioneel mediterraan dieet – rijk aan voedingsmiddelen zoals zeevruchten, fruit en noten – kan helpen het risico op dementie met bijna een kwart te verminderen, heeft een nieuwe studie onthuld.

Experts aan de Universiteit van Newcastle ontdekten dat personen die een mediterraan dieet aten tot 23% minder risico op dementie hadden dan degenen die dat niet deden.

Dit onderzoek, vandaag gepubliceerd in BMC Medicine, is een van de grootste studies in zijn soort, omdat eerdere studies meestal beperkt waren tot kleine steekproefgroottes en lage aantallen gevallen van dementie.

Wetenschappers analyseerden gegevens van 60.298 personen van de UK Biobank, een groot cohort met personen uit het hele VK, die een voedingsbeoordeling hadden voltooid.

De auteurs scoorden individuen op basis van hoe nauw hun dieet overeenkwam met de belangrijkste kenmerken van een mediterraan dieet. De deelnemers werden bijna een decennium gevolgd, gedurende welke tijd er 882 gevallen van dementie waren.

De auteurs beschouwden het genetische risico van elk individu voor dementie door het schatten van wat bekend staat als hun polygene risico – een maat voor alle verschillende genen die verband houden met het risico op dementie.