fbpx

Meditatie net zo effectief als medicatie voor behandeling bepaalde aandoeningen

GFC NIEUWSREDACTIE- Veel mensen kijken naar dieettrends of nieuwe trainingsregimes – vaak met twijfelachtig voordeel – om een gezondere start van het nieuwe jaar te krijgen.

Maar er is één strategie die keer op keer is aangetoond om zowel de stemming als de gezondheid te verbeteren: meditatie.

Eind 2022 maakte een spraakmakende studie indruk toen het beweerde dat meditatie net zo goed kan werken als een gemeenschappelijk medicijn genaamd Lexapro voor de behandeling van angst.

In de afgelopen decennia is vergelijkbaar bewijs naar voren gekomen over het brede scala aan gezondheidsvoordelen van mindfulness en meditatie, voor doeleinden variërend van stress en pijnvermindering tot depressiebehandelingen tot het stimuleren van de gezondheid van de hersenen en het helpen beheersen van overmatige ontstekingen en lange COVID-19.

Ondanks de toenemende hoeveelheid bewijsmateriaal dat de gezondheidsvoordelen van meditatie aantoont, kan het moeilijk zijn om de wetenschap te wegen en te weten hoe robuust het is.

Er zijn veel verschillende soorten meditatie en mindfulness is een van de meest voorkomende. Fundamenteel is mindfulness een mentale toestand die, volgens Jon Kabat-Zinn, een gerenommeerde expert in op mindfulness gebaseerde praktijken, “bewustzijn omvat dat ontstaat door aandacht te schenken, opzettelijk, in het huidige moment, niet-oordelend.”

BEKIJK OOK
Vlees zoals spek, ham, hotdogs, worstjes en corned beef gelinkt aan verhoogd risico op diabetes type 2

Dit betekent niet piekeren over iets dat in het verleden is gebeurd of je zorgen maken over die takenlijst. Het is aangetoond dat gefocust zijn op het heden, of leven in het moment, een breed scala aan voordelen heeft, waaronder het verhogen van de stemming, het verminderen van angst, het verminderen van pijn en mogelijk het verbeteren van cognitieve prestaties.

Mindfulness is een vaardigheid die in de loop van de tijd kan worden beoefend en gecultiveerd. Het doel is dat, met herhaling, de voordelen van het beoefenen van mindfulness worden overgedragen naar het dagelijks leven – wanneer je niet actief mediteert. Als je bijvoorbeeld leert dat je niet wordt gedefinieerd door een emotie die van voorbijgaande aard ontstaat, zoals woede, dan kan het moeilijker zijn om lang boos te blijven.

De gezondheidsvoordelen van meditatie en andere strategieën gericht op stressvermindering worden verondersteld voort te komen uit toenemende niveaus van algehele mindfulness door oefening.

Elementen van mindfulness zijn ook aanwezig in praktijken zoals yoga, vechtsporten en dans die gerichte aandacht en discipline vereisen.