fbpx
Facebook Pagelike Widget

Medische Zending: Ziekenzorg buiten de politiek houden

Met de gezondheidssector moet er geen politiek worden bedreven; de ziekenzorg moet buiten de politieke sfeer blijven, vindt directeur Edward van Eer van de Medische Zending(MZ).

MZ hield vandaag een persconferentie naar aanleiding van de schamele situatie die donderdag in het parlement is gepresenteerd door Ronnie Asabina van de BEP.

MZ heeft zich enorm gestoord aan de verkeerde voorstelling van zaken die is gegeven door de parlementariër. Hoewel de persconferentie enige tijd terug is voorbereid, werd deze vandaag met spoed gehouden om cijfermatig de positieve bijdrage van MZ in het binnenland aan te tonen.

De Medische Zending is de enige zorginstelling in het achterland. De zorg in die gebieden staat volgens Asabina onder druk, ondanks de introductie van de Basiszorgverzekering. Het is de vraag hoe het te rijmen valt dat Surinamers die extra gezondheidsrisico’s lopen, kwetsbare groepen, tegen hun wil en rechten in discriminatie en sociale uitsluiting moeten beleven, haalde hij aan.

Cynthia Rozenblad, voorzitter van het bestuur van MZ, vindt de uitspraken van Asabina ongenuanceerd, maar zegt meteen dat de instelling openstaat voor opbouwende kritiek. Er zijn wat uitdagingen, vooral op het gebied van moeder- en kindzorg. Er moet meer aandacht besteed worden aan het aantal kindersterfte. ‘We staan open voor kritiek, maar die moet niet alleen opbouwend zijn; wij missen in de kritiek een samenwerkingspartner’, zegt ze.

Gekeken zal worden naar mogelijkheden om samen met de volksvertegenwoordigers te werken aan de upgrading van de zorg in het binnenland. Het is volgens Rozenblad makkelijk om kritiek te leveren, terwijl de parlementariërs zelf geen oplossingsmodellen aandragen.

Het probleem zou voor een groot deel in het binnenland zijn opgelost als de mensen die gestudeerd hebben en affiniteit hebben met het binnenland terug gaan naar het gebied om hun krachten daar te geven. Dan hoeven wij geen Cubanen te halen, merkt Rozenblad op.

Meer nieuws

Surinaamse kunst in de VS

GFC NIEUWS- Van 7 Surinaamse kunstenaars, verbonden aan Readytex Art Gallery, is werk opgenomen in een groepsexpositie in de VS: Cultural Encounters: Art of Asian…

Adhin wordt vandaag gehoord door hoorcommissie DNA

GFC NIEUWS- Parlementariër Ashwin Adhin wordt vandaag door een ingesteld hoorcommissie van De Nationale Assemblee (DNA) gehoord over zijn betrokkenheid bij vernietiging van media-apparatuur van…

Amoksi: Uitspraken Bouterse vrij ernstig

GFC NIEUWS- De uitspraken gedaan door ex-legerleider tevens ex-president Desi Bouterse tijdens een NDP-meeting in Ocer om de macht over te nemen middels wapens zijn…

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.