fbpx
Medische Zending organiseert malaria krutu in dorp Pelele Tepoe

GFC NIEUWS- De Medische Zending heeft het afgelopen weekend wederom een malaria krutu in het dorp Pelele Tepoe georganiseerd samen met het Malaria programma van het ministerie van Volksgezondheid.

Dit gebeurde naar aanleiding van de nieuwe outbreak van malaria in dit dorp. Pelele Tepoe is momenteel het enigste dorp in Suriname dat geteisterd wordt door malaria. De Malaria Eliminatie Taskforce van het Ministerie van Volksgezondheid was ook vertegenwoordigd.

De krutu is gehouden met het traditioneel gezag en de bevolking, waarbij de strategie voor het uitbannen van malaria besproken is. Van november 2019 tot en met 10 november 2020 zijn er reeds 105 malaria gevallen geregistreerd in Tepoe.

De kapitein van Palumeu, Padoe Peshiechpe, was ook aanwezig en deelde zijn ervaring over de malaria bestrijding in zijn dorp als motivatie naar zijn volksgenoten. In een zeer overtuigend betoog gaf hij de bevolking aan hoe de medewerking van de lokale bevolking nodig is om de malaria uit het dorp te krijgen.

In 2019 was er namelijk een outbreak in Palumeu en na een succesvolle aanpak, is er tien maanden verder nog geen enkele nieuwe besmetting geregistreerd door de Medische Zending. Kapitein Mozes van Pelele Tepoe riep daarna de bevolking op om samen met de polikliniek, de vier malaria micro-scopisten van MZ en de Rangers van de Amazon Conservation Team Suriname, de komende twee weken alles te doen om succes te boeken.

Malaria-aanpak Tepoe trekt aandacht vp

De vicepresident, Ronnie Brunswijk, die op bezoek was in het dorp heeft namens de Surinaamse overheid de gemeenschap aangegeven, dat deze outbreak nationale aandacht krijgt en gevraagd om MZ zoals altijd genoeg ruimte te geven om haar werk naar behoren te doen. Hij heeft toegezegd MZ te ondersteunen om samen met het BOG de traditionele bespuitingsactiviteiten met lokale mannen te ondersteunen, en binnen korte tijd mogelijk te maken.

MZ zal in een Active Case Detection de totale bevolking testen op malaria en de positieven zullen gelijk behandeld worden. De malaria krutu werd financieel mogelijk gemaakt door de Pan American Health Organization (PAHO) en het Malaria Programma.

Meer nieuws

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.