fbpx
Medische Zending met grote missie naar het oosten van Suriname

GFC NIEUWS- De Medische Zending Primary Health Care Suriname vertrekt vandaag met een grote missie naar het oosten van Suriname.

Directeur Herman Jintie zegt dat de missie Stoelmanseiland zal aandoen en het heel gebied uitkammen. “We gaan richting benedenwaarts tot Langatabiki, waar we ook een aantal gevallen verwachten. We gaan richting bovenwaarts naar de eilandjes rondom Stoelmanseiland en we gaan de hele Tapanahony afkammen om te kijken of er mensen zijn met verschijnselen.”

De MZ-directeur zegt dat de MZ-poliklinieken in place zijn en de dagelijkse monitoring doen. Echter, dit soort grote missies zorgen ervoor dat hele dorpen meegenomen kunnen worden. MZ heeft het personeel hiervoor en zal 4 a 5 dagen in het gebied zijn om zo een groot assessment te maken.

“We zijn bijzonder vereerd dat we dat mogen doen, ook onze mensen lopen gevaar,” aldus Jintie, die aangeeft dat de afgelopen tijden ook personeelsleden van MZ positief getest zijn op Covid-19. Zij maken het momenteel heel goed. De MZ-functionaris benadrukt dat het gevaar aanwezig is, omdat MZ deel is van de gemeenschap. “We komen er niet onderuit en ook onze mensen zijn blootgesteld aan dit virus.”

MZ concentreert zich in het oosten op twee gebieden, te weten de stabiele populaties en de mobiele populaties. De stabiele populaties zijn de dorpsgemeenschappen in ons binnenland. Vorige maand was er een epidemiologische missie naar het Lawagebied en het Tapanahonygebied, waarbij er 17 positieve gevallen waren geïdentificeerd in verschillende dorpen en leefgemeenschappen.

Jintie zegt dat MZ de afgelopen tijden met de monitoring bezig is geweest. Van de 17 positieve gevallen hebben drie zich ontwikkeld tot ernstige gevallen. Zij zijn getransporteerd Paramaribo en volgens de MZ-directeur maken deze mensen het goed. “Twee zijn inmiddels ontslagen en een wordt een dezer dagen ontslagen. Voor de rest maken de mensen in het gebied het heel goed.”

De tweede missie betreft die naar de Braziliaanse gemeenschap Antonio do Brinco. Dit nadat de Fransen hadden gerapporteerd dat er positieven uit Maripasoela waren. Op basis daarvan is er toen een epidemiologische missie in samenspraak met andere actoren voorbereid en gestuurd naar Antonio do Brinco vlak tegenover Maripasoela. Daar waren na de eerste missie een flink aantal positieven geïdentificeerd. Na de tweede missie werd gerapporteerd dat de gevallen die er waren niet veel ernstiger zijn geworden.

Volgens Jintie is er een artsenteam geweest, die wel positieve gevallen heeft geconstateerd. Echter betreft het mensen met milde verschijnselen en geen ernstige gevallen. Deze mensen zijn niet getest. MZ heeft de situatie wel voor een week gemonitord. Het ligt in de bedoeling van MZ om heel spoedig terug te gaan voor de monitoring, die momenteel vanuit locatie gebeurt.

Meer nieuws

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…