fbpx
Medische staf PCS verruimt kennis psychologische hulp met EMDR-training

GFC NIEUWS- Als onderdeel van het lange samenwerkingsverband tussen het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) en Arkin Nederland, hebben behandelaren van het PCS een EMDR-training gevolgd, welke is verzorgd door de EMDR therapeut, Carl Steinmetz.

De groep trainees bestaat uit psychiaters, psychologen en artsen, allen werkzaam bij het PCS.

EMDR staat voor “Eye Movement Desensitization and Processing” en is een gestructureerde behandelmethode die door een toevallige observatie werd ontdekt door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro in 1987.

Deze behandelmethode wordt toegepast bij personen die een schokkende of ingrijpende gebeurtenis hebben meegemaakt waarvan zij psychische klachten kunnen ontwikkelen, zoals mensen met een posttraumatische stressstoornis en overige trauma gerelateerde angstklachten. Deze mensen vermijden meestal situaties die prikkelbare en angstklachten kunnen oproepen.

Volgens Steinmetz, klinisch psycholoog en deskundige op het gebied van slachtofferhulp, wordt bij EMDR de cliënt gevraagd terug te denken aan de schokkende gebeurtenis en komen de gedachten terecht in wat wordt genoemd het werkgeheugen van de hersenen. Bij het herleven van deze gebeurtenis wordt een afleidende stimulus erbij gehaald door oogbewegingen bij de cliënt te stimuleren.

De therapeut doet dat door de vingers voor de ogen van de cliënt van links naar rechts te bewegen. Er treden hierbij veranderingen op in lichamelijke sensaties en gevoelens die de cliënt op dat moment ervaart en wordt de cliënt gevraagd om zich te focussen op de meest opvallende verandering. Het uiteindelijk doel is dat de cliënt de schokkende gebeurtenis niet meer als verstorend ervaart.

Steinmetz is van mening dat EMDR zeker toegepast kan worden bij de brandweer, politie, het leger en ambulancepersoneel. In een multiculturele samenleving als Suriname is het volgens Steinmetz wel belangrijk om rekening te houden met culturele aspecten, zoals zang, dans en verhalen, bij de aanpak van trauma.

Volgens de medisch directeur van het PCS, Rudi Dwarkasing, trekker van dit project, was het voornemen voor het verzorgen van een EMDR-training aan behandelaren van PCS reeds lang aanwezig en is thans eindelijk hieraan inhoud gegeven, met de komst van dr. Steinmetz.

Raj Jadnanansing, algemeen directeur van het PCS en één der trainees, is zeer ingenomen met deze training, omdat dit geheel past binnen het beleid van PCS.

De instelling streeft naar continue verbetering van haar dienstverlening en het verder diversifiëren hiervan naar de samenleving toe.

Als enige psychiatrische instelling in Suriname is het van belang dat het zorgaanbod continu wordt afgestemd op de zorgbehoefte van de cliënt en geheel in overeenstemming is met de behandelingsmethodieken wereldwijd.

De EMDR-training wordt daarom als een absolute aanwinst gezien en heeft voor alle deelnemers geleid tot een diepere verruiming van kun kennis.

Meer nieuws

CBvS publiceert jaarverslag 2015

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is uitgekomen met haar jaarverslag over 2015, waarin de algemene financiële en economische ontwikkelingen, alsook het door…

Man ernstig gewond na aanval luipaard

GFC NIEUWS-  Een man liep ernstige verwondingen op na een felle aanval van een luipaard. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

129 Covid-testen, 4 positief

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 4 personen positief getest op Covid-19: in Paramaribo 1 en Wanica 3. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met…

49- jarige gewelddadige dief opgepakt

GFC NIEUWS- De 49-jarige Dharminderpersad C. is op donderdagavond 22 oktober aangehouden door de politie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bazo- en BZV-aanvragen via Sozavo

GFC NIEUWS- De regering heeft besloten dat per 15 november alle aanvragen voor de Bazo- en BZV- verzekering bij de afdeling Basiszorg van het ministerie…

Vuilophalers in actie

GFC NIEUWS- Vuilophalers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn in actie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…