De meeste medicijnen worden via de mond ingenomen. Dat betekent dat zij dezelfde weg gaan als uw voeding. Medicijnen kunnen invloed hebben op uw spijsvertering, voedselopname en stofwisseling. En omgekeerd kunnen voedingsmiddelen de opname van medicijnen beïnvloeden, schrijft het reumafonds.nl.
Meestal innemen met water
In de bijsluiter van uw medicijn leest u hoe u uw medicijn moet innemen. Bij tabletten of capsules die u in zijn geheel moet innemen met vloeistof neemt u het beste een ruime hoeveelheid water: één tot twee glazen. Het medicijn
lost bij deze hoeveelheid water goed op in uw maag en darmen om zo in de bloedbaan opgenomen te worden. Bovendien helpt het soms om maagirritaties tegen te gaan. Voor kauwtabletten, zuigtabletten of tabletjes voor onder de tong gelden andere adviezen. Lees dus altijd goed de bijsluiter of stel uw vragen over de manier van innemen aan uw apotheker.
Grapefruit
Er zijn aanwijzingen dat grapefruit(sap) beter niet samen met colchicine en ciclosporine ingenomen kan worden. Dat komt doordat grapefruit het enzym tegenwerkt dat het medicijn afbreekt. Dit kan leiden tot meer bijwerkingen. Ook medicijnen tegen andere aandoeningen dan reuma, kunnen een wisselwerking geven met grapefruit(sap). Lees daarom altijd goed uw bijsluiter als u medicijnen krijgt van uw arts, of leg uw vraag voor aan uw apotheker.
Melk
Bisfosfonaten, medicijnen tegen botontkalking, kunt u beter niet met melk innemen. Melk bevat namelijk veel kalk en kalk kan in uw darmen de opname van het medicijn tegenwerken. Lees de bijsluiter van uw medicijn door voor meer informatie over de inname van bisfosfonaten, of raadpleeg uw apotheker.
Alcohol en medicijnen
Van sommige medicijnen is bekend dat ze de lever zwaar belasten. Een voorbeeld daarvan is methotrexaat. Het gebruik van alcohol is dan een extra belasting voor uw lever en daarom af te raden. Gebruikt u alcohol? Overlegt u dan eerst met uw arts of dit kan in combinatie met de medicijnen die u gebruikt.
Prednison
De ontstekingsremmer prednison kan leiden tot osteoporose. Vooral bij langdurig gebruik en hoge doseringen is dit iets om rekening mee te houden. Zorg dat uw voeding rijk is aan calcium en dat u genoeg vitamine D inneemt.
Daarnaast kan uw gewicht toenemen bij prednisongebruik. Als u last krijgt van overgewicht, kunt u dit tegengaan door de adviezen voor een gezond gewicht op te volgen. Leidt dit tot onvoldoende resultaat? Vraag dan uw huisarts om een verwijzing naar een diëtist.
Prednison heeft invloed op uw suikerstofwisseling. Mensen die daar gevoelig voor zijn, kunnen bij prednisongebruik dorst krijgen en moeten veel plassen. Heeft u deze klachten? Ga dan naar uw huisarts en laat zo nodig uw bloedglucosegehalte meten. Heeft u diabetes? Dan kunt u tijdens het slikken van prednison meer insuline of bloedsuikerverlagende tabletten nodig hebben. Ook dan is het verstandig om voor uw diabetes onder controle te staan van uw arts.
Bijsluiter lezen
Lees bij ieder medicijn dat u krijgt de bijsluiter goed door. U vindt er belangrijke informatie over de inname van uw medicijnen. Ook als u langer hetzelfde medicijn gebruikt. De tekst van de bijsluiter kan in de tussentijd namelijk veranderen door nieuwe inzichten. Uw arts en apotheker kunnen u meer vertellen over uw medicijnen en uw voeding.(Reumafonds.nl)