fbpx

Media vechten mee aan de zijde van VS met fake nieuws over Venezuela

Redactie GFC Nieuws — Grote mediabedrijven proberen al jaren met fake news een negatief beeld van Venezuela te schetsen. Steeds weer worden zij echter door oplettende gebruikers van social media tot de orde geroepen. Zo werd CNN gisteren betrapt op het zoveelste leugentje: president Nicolás Maduro zou zijn eigen volk door regeringstroepen laten neermaaien. Twitter schoot keihard terug.

Journalist Jake Tapper van CNN twitterde het schokkende nieuws dat “de regering-Maduro zijn eigen burgers neermaait in de straten”.

Daar plaatste hij een foto bij van regeringssoldaten die op burgers zouden schieten. Er was echter één probleempje: de soldaten in beeld waren muiters die oppositieleider Juan Guaidó verdedigden.

5cc95acadda4c8527e8b45b3 | GFC Nieuws

© Federico PARRA / AFP

 

Dat had in één oogopslag duidelijk moeten zijn. Guaidó en zijn medestanders lopen namelijk rond met een blauwe band om de rechterbovenarm. Zo ook de schietende soldaten.

‘Foutje’, tweette Tapper een dag later: hij had de verkeerde foto gebruikt. Die had hij per ongeluk geplaatst, in plaats van een video die zijn verhaal had moeten ondersteunen.

Bij de onlusten kwam één persoon om het leven. Tientallen mensen raakten gewond door rubberen kogels, traangas en scherpe munitie.

BEKIJK OOK
Germaine Rolador leidt nieuw bestuur JCI Female