fbpx

Media trekken ten strijde tegen Venezuela met fake nieuws

Redactie GFC Nieuws — Soldaten van de Venezolaanse Nationale Garde zouden 20.000 dollar krijgen als zij deserteerden. Ongeveer 100 manschappen zouden hiervoor zijn gezwicht, onthulde de Venezolaanse defensieminister Vladimir Padrino.

Hij benadrukte dat de vechtkracht van de strijdkrachten door deze deserties niet zijn aangetast. Echte soldaten volgen een erecode en zouden zich nooit verlagen om huurlingen te worden, zei de minister.

Media

Oorlogen beginnen, en worden uitgevochten in de media, luidt een oude wijsheid. Zo ook de strijd tegen president Nicolás Maduro van Venezuela.

Zo beschreven media over de hele wereld verontwaardigd hoe Maduro opdracht had gegeven twee trucks vol hulpgoederen in brand te steken.

Noodhulp

Videobeelden bewezen dat de trucks door de Guaidó-aanhang waren aangestoken en daarna door hen waren leeggehaald. Dat werd bevestigd door journalisten ter plaatse

Volgens andere berichten hongert Maduro zijn volk uit door alle voedselhulp te weigeren. Maar in werkelijkheid ontvangt Venezuela noodhulp van diverse internationale organisaties zoals het Internationale Rode Kruis, de Verenigde Naties en regionale gezondheidsorganisaties.

BEKIJK OOK
President Santokhi feliciteert India met Dag der Republiek

De regering blokkeert alleen wat deze zelfde humanitaire organisaties bekritiseerden als ‘gepolitiseerde’ hulp. De beruchte USAID-tak van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken lijkt hulp in te zetten als instrument voor het afzetten van regeringen.

Blokkade

Venezuela is zelfs in staat zichzelf te bedruipen, maar vanwege de Amerikaanse blokkades is dit niet mogelijk: Amerika blokkeert alle voedsel en medicijnen die Caracas inkoopt. Die worden daarom langs een omweg ingekocht.

Over het aantal deserteurs doen allerlei wilde verhalen de ronde, en het aantal verschilt per medium van nauwelijks 100 tot honderden. Geen van de berichten kon beelden laten zien die het genoemde aantal bevestigde.