Media moeten Juan Guaidó ‘interim-president’ noemen, zegt VS’ BuZa — maar volgens Venezolaanse grondwet mag interim slechts 30 dagen leiden 

Redactie GFC Nieuws — De media moeten, wanneer het over Venezuela gaat, zich houden aan de officiële richtlijnen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, vindt BuZa-woordvoerder Robert Palladino. Niet alle journalisten zijn van plan zich daaraan te houden. Sommige hebben zelfs het voornemen zich aan de feiten te houden, bleek dinsdag op een persconferentie van Palladino.

Media die in de Amerikaanse pas proberen te lopen, hebben het consequent over het feit dat “minstens 50 landen” Juan Guaidó erkennen als interim-president van Venezuela.

Robert Palladino wond zich op over het feit dat er toch nog media zijn die Guaidó omschrijven als ‘oppositieleider’ of zelfs ‘zelfbenoemde president’.

Klopt niet

“Miljoenen Amerikanen en meer dan 50 landen erkennen Juan Guaidó als interim-president van Venezuela,” betoogde Palladino op de persconferentie. “Dus anders naar hem verwijzen past in het verhaal van een dictator die zich de positie van het presidentschap heeft toegeëigend en Venezuela heeft geleid tot de humanitaire, politieke en economische crisis die vandaag bestaat.”

Matt Lee van Associated Press kan echter ook tellen: “U beschouwt hem als interim-president, en zoals u zegt, erkennen 50 andere landen hem als interim-president.

Maar er zijn meer dan 190 leden van de Verenigde Naties. Dus uw 50 landen komen niet eens in de buurt van de helft daarvan. Klopt dat?” vroeg Lee.

Onrechtmatig

De reactie van Palladino bleef draaien om “het verhaal van een dictator”. Hij mompelde ook iets onduidelijks over “dat die 50 landen democratieën” zijn.

Bovendien is daar nog de vraag over de legitimiteit van Guaidó’s beleidstermijn. De Venezolaanse grondwet staat een interim-president uitsluitend toe wanneer “de normale keten van opvolging wordt verstoord.” Daar was nu geen sprake van.

Bovendien is de maximumduur van de interim-periode slechts 30 dagen. Het mandaat van Guaidó, die de macht probeerde te grijpen op 23 januari, is dus – als dat al legitiem was – reeds lang verstreken. Dat maakt het interimschap van Guaidó dubbel onrechtmatig.

Overige berichten