McJezus verlaat Haifa na brandbommen in museum

Redactie GFC Nieuws

“McJezus” wordt verwijderd uit het Haifa Museum of Art, na gewelddadige protesten van boze christenen die zich door het beeld van de gekruisigde clown beledigd voelen.

Het museum was bestormd door gelovigen en bekogeld met brandbommen en stenen.

Het beeld van Ronald McDonald aan het kruis hing al enkele maanden in het Israëlische museum, maar werd pas onlangs ‘ontdekt’ na commentaren op sociale media.

Subsidie intrekken

Ook de plaatselijke Grieks-Orthodoxen en de Grieks-katholieke kerk hadden geëist dat het beeld verdween.

Cultuurminister Miri Regev had gedreigd de staatssubsidie voor het museum te zullen intrekken als het beeld niet verdween. Hij werd daarover aangevallen door waarnemend procureur-generaal Dina Zilber, die zei dat hij het recht niet had om overheidsgeld in te houden vanwege “het beledigen van religieuze gevoelens.”

Het beeld, dat de “aanbidding van het kapitalisme” symboliseert, is geleend van de Finse Zetterberg Gallery en zou eind januari teruggegeven worden.

Ook de maker, de Finse kunstenaar Jani Leinonen, wil het beeld zo snel mogelijk uit Haifa. Hij staat achter de pro-Palestijnse BDS-beweging (Boycot, Divestment and Sanctions) en wil zijn werk niet in Israël zien hangen.

Overige berichten