McDonald’s Suriname presenteert collectors item bij viering 50ste verjaardag

De Big Mac bestaat vijftig jaar en om dat te vieren presenteert McDonald’s de MacCoin, een wereldmunt die in een beperkte oplage is uitgebracht. Fans over de hele wereld kunnen de MacCoin vanaf 2 augustus bemachtigen, uitwisselen, verzamelen en inruilen voor een gratis Big Mac bij restaurants van McDonald’s in meer dan vijftig deelnemende landen. Klanten in de hele wereld kunnen de speciale MacCoins ontvangen bij diverse spannende weggeefacties.

Elk deelnemend land viert 50 jaar Big Mac met de MacCoin op eigen wijze. In de afgelopen 50 jaar heeft de befaamde smaak van de Big Mac geleid tot wereldwijde waardering en een blijvende nalatenschap. Ongeacht hun woonplaats herkennen Big Mac-fans in de hele wereld de “two all beef patties, special sauce, lettuce, cheese, pickles, onions on a sesame seed bun” als de iconische burger waarvan de bijzondere smaakcombinatie net zo begeerlijk en lekker is als de dag waarop die werd geïntroduceerd.

De Big Mac is wereldwijd zo een begrip geworden, dat het toonaangevende tijdschrift The Economist de prijs van de Big Mac gebruikt voor de Big Mac Index, een economische graadmeter die de koopkracht vergelijkt van diverse munteenheden. Deze wereldwijde verbondenheid van de Big Mac inspireerde tot het ontwerp van de MacCoin.

“Sinds de Big Mac een halve eeuw geleden zijn intrede deed in het familiebedrijf McDonald’s, heeft deze aparte lekkernij de hele wereld veroverd. Wereldwijd, in steden van Paramaribo tot Chicago, zorgt de Big Mac voor fijne en smakelijke feelgood-momenten”, aldus McDonald’s president en CEO Steve Easterbrook. “Daarom wilden wij een wereldwijde viering die net zo uniek is als de burger zelf. De MacCoin overstijgt valuta’s, zodat wij niet alleen onze iconische burger wereldwijd kunnen gedenken, maar klanten in de hele wereld een kans geven om op onze kosten van een Big Mac te genieten.”

Meer dan 6,2 miljoen MacCoins worden wereldwijd verdeeld in meer dan vijftig landen, zolang de voorraad strekt. Er zijn vijf unieke ontwerpen, die elk een decennium van de Big Mac weergeven. Elk ontwerp toont elementen uit een periode in de geschiedenis van de Big Mac, die verwijzen naar kunst, muziek en popcultuur. Op de voorkant van de munt wordt de verjaardag van de Big Mac gevierd.

De jaren zeventig MacCoin verwijst naar de flowerpower-periode, die van de jaren 80 naar popart. De jaren 90 worden weerspiegeld in gedurfde, abstracte vormen en het begin van deze eeuw focust op technologische ontwikkeling rond de eeuwwisseling. De munt die de afgelopen tien jaar weergeeft, staat in het teken van de ontwikkeling van communicatie.

Op de munten zijn ook zeven wereldtalen te zien: Arabisch, Engels, Indonesisch, Mandarijn, Portugees, Quebecs, Frans en Spaans.

“Toen mijn overgrootvader Jim Delligatti de Big Mac uitvond op zijn grill in Uniontown, Pennsylvania, wilde hij gewoon zijn lokale klanten blij maken”, zegt Nick Delligatti, eigenaar van de vierde generatie McDonald’s en achterkleinzoon van de uitvinder van de Big Mac.

“Op 2 augustus zou mijn overgrootvader 100 zijn geworden en ik denk dat hij heel trots zou zijn dat zijn bescheiden sandwich zo’n blijvende indruk heeft gemaakt dat mensen in de hele wereld ervan genieten zodra ze ergens een McDonald’s vinden.”

In Suriname zal McDonald’s beginnen op 2 augustus van 18.00 tot 21.00 uur bij aankoop van een Big Mac Combo in beide restaurants gratis een MacCoin verstrekken. Met deze coin(s) kunnen de kopers tot eind van het jaar bij alle deelnemende McDonald’s Restaurants over de hele wereld een Big Mac sandwich verkrijgen.

MacCoin heeft geen contante waarde en is alleen in 2018 inwisselbaar voor één gratis Big Mac bij deelnemende McDonald’s Restaurants zolang de voorraad strekt.(GFC)