Massale ontbossing voor productie pinda’s kan leiden tot volgende pandemie

GFC NIEUWSREDACTIE- Een alarmerend nieuw onderzoek indiceert volgens Daily Star dat massaproductie van palmolie, die verwerkt wordt in 50% van alle huishoudelijke producten, kan leiden tot de eerstvolgende pandemie.

Palmolie zit in ongeveer de helft van de producten die je in de supermarkt kan kopen. Je vindt palmolie terug in veel voedingsmiddelen zoals pindakaas, chocoladepasta, melkpoeder, boter, koekjes, pizza, sauzen en chips. Maar ook in verzorgingsproducten als shampoo, lippenstift, zeep en wasmiddel. Daarnaast wordt palmolie gebruikt om biodiesel van te maken.

Met palmolie op zich is niet zoveel mis, maar er is wel veel mis met de manier en schaal waarop palmolie gemaakt wordt. De vraag naar palmolie is enorm, omdat het goedkoop en makkelijk te maken is.

Internationale bedrijven hebben gigantische plantages in tropische landen om palmolie voor de wereldmarkt te produceren. Voor die plantages kappen ze onvoorstelbaar veel tropisch regenwoud. 25% van het regenwoud van Indonesië is al verdwenen, vooral voor de aanleg van palmolieplantages.

Miljoenen mensen in de wereld zijn afhankelijk van het regenwoud omdat ze er hun eigen voedsel verbouwen of voedsel kopen dat uit het regenwoud komt. Palmoliebedrijven verjagen de lokale bevolking van hun land met juridische trucs, intimidatie of geweld.

Het kappen van zoveel bos is heel slecht voor het klimaat. Tropische regenwouden worden ook wel de kraamkamer en longen van onze aarde genoemd. Het regenwoud is het thuis voor miljoenen bijzondere planten- en diersoorten. Door het kappen van het bos worden veel soorten met uitsterven bedreigd. Zoals de orang-oetan en de Sumatraanse tijger.

Daarnaast nemen de bossen het broeikasgas CO2 op en zuiveren zo de lucht. Als er bomen gekapt worden laat de grond waarop ze stonden extra CO2 los. Ook bij het afbranden van bos komt extra CO2 vrij. Dus hoe meer bos we kappen en afbranden, hoe meer CO2 in de lucht, wat zorgt voor de opwarming van de aarde.

Foto: VMT

BEKIJK OOK:  Jozef Khoesial leidt nieuw bestuur bond luchtverkeersleiders

 

Overige berichten