Massale inval Afrikaanse migranten in Spaanse exclave, tientallen gewonden

Honderden Sub-Saharanen bestormden vanmorgen de grensomheining van de Spaanse exclave Ceuta in het noorden van Marokko. De politie spreekt volgens Spaanse media van een van de “gewelddadigste en grootste” invallen van asielzoekers van de afgelopen maanden.

Sommige bronnen spreken van “minstens 700”, andere media van “meer dan 1000” bestormers.

De Guardia Civil zegt in een verklaring dat “minstens 602” van hen erin slaagden over de barrières te klimmen. Vrijwilligers en de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis zeiden dat 132 migranten verwondingen opliepen, terwijl 11 naar een plaatselijk ziekenhuis moesten worden gebracht.

Sommige migranten liepen snijwonden op toen zij over het prikkeldraad probeerden te klimmen, anderen liepen botbreuken op. Grote groepen die over de versperring waren gekomen, renden triomfantelijk door de straten van Ceuta.

Volgens de Guardia Civil werd bijzonder veel geweld gebruikt. Een aantal migranten zou gewapend zijn met zelfgemaakte vlammenwerpers.

Ceuta is samen met Melilla een van de twee Spaanse exclaves in Noord-Afrika. De stad is een knooppunt voor Afrikaanse migranten die Europa proberen te bereiken.

In 2018 zijn volgens gegevens van de Internationale Organisatie voor Migratie tot nu toe meer dan 19.000 mensen via deze route in Spanje aangekomen.

Foto: The Guardian