fbpx

‘Marwina ziekenhuis’ officieel overgedragen

Aan de Luitenant Wijneweg in het district Marowijne heeft de overdracht van het ‘Marwina ziekenhuis’ te Albina plaatsgevonden. Bouwbedrijf Soekroella heeft aan de Surinaamse overheid, in deze vertegenwoordigd door het ministerie van Volksgezondheid, op 30 augustus de overdracht gedaan.

‘Er is nog geen sprake van een opening, maar dit is zeker een moment om u als gemeenschap van Albina aan te moedigen het ziekenhuis, waar u gebruik van zal maken te koesteren’, zei minister Patrick Pengel van Volksgezondheid.

De minister bedankte alle actoren die hebben gewerkt aan de totstandkoming van het ziekenhuis. Hij haalde ook de belangrijkheid van de bijdrage van een ieder die een rol hierin te vervullen had aan, hoe klein die ook was.

Het project dat nu bouwkundig is afgesloten, wordt overgedragen aan het operationaliseringsteam dat is aangesteld door minister Pengel. De verantwoordelijkheid is officieel overgedragen aan dit team, dat vanuit de directievoerder en de aannemer werd getrokken.

De vertegenwoordiger van de districtscommissaris van Marowijne typeerde het moment van de overdracht als een zeer bijzonder en markant moment voor Suriname, in het bijzonder het district Marowijne maar meer nog voor de gemeenschap van Albina. Hij gaf verder aan dat er hiermee invulling wordt gegeven aan een vraag, maar meer nog een noodzaak voor het faciliteren van medische hulp in het gebied.

De voorbereidingen voor de bouw van dit ziekenhuis zijn begonnen in 2009, waarna de eerste steenlegging voor de bouw in november 2012 plaatsvond. De bouw van het ziekenhuis is gefinancierd door het Algemeen Ontwikkelingsfonds van Frankrijk (AFD) en is onderdeel van een breder project dat 15 miljoen euro kost voor de infrastructuur van de gezondheidszorg van het binnenland en het kustgebied, vooral in de gemeenschappen langs de Marowijne rivier.

Ook poliklinieken van de overheid en de Medische Zending zijn of worden nog gerenoveerd in Marowijne en het binnenland.

Het ziekenhuis bestaat uit een hoofdgebouw met daarin diverse faciliteiten waaronder een laboratorium, radiografie, een apotheek, spoedeisende hulp. Verder een operatie-afdeling, een beddenzaal die ruimte bied voor ongeveer 35 bedden, keuken en wasserij, een poli voor vier doctoren of specialisten, een administratieve ruimte, mortuarium, een garage voor ambulance en vier doctorswoningen.

De wegen rondom het gebouw zijn geasfalteerd en er is ruime parkeergelegenheid.(GFC)