‘Martelen creatieve manier om corruptie te bestrijden’, vindt bankier

Redactie GFC Nieuws — Martelen en opsluiten van zakenlieden is “een van de meest creatieve en efficiënte manieren om corruptie aan te pakken.” Dat vindt de hoogste baas van investeringsbank Morgan Stanley.

Hij deed zijn uitspraken in een discussie op het World Economic Forum (WEF) in het Zwiterse Davos.

James Gorman, ceo en bestuursvoorzitter van Morgan Stanley, noemde de moord op Jamal Khashoggi in het Saoedische consulaat “absoluut onacceptabel”.

“Maar wat doe je? Welke rol speel je in het proces van economische en sociale verandering?”, vervolgde hij.

“Er zijn veel landen die corruptie op allerlei creatieve manieren aanpakken. Dit is zeker een van de meest creatieve. Je zou kunnen argumenteren een van de meest efficiënte,” zei Gorman over de detentie van een groot aantal leden van het Saoedische koningshuis en zakenmensen in een chique hotel in een Saoedisch hotel, van wie sommige zouden zijn gemarteld.

Sarah Leah Whitson van Human Rights Watch kon er niet om lachen. Zij zegt dat het WEF helpt “de acties van Saoedi-Arabië te normaliseren”.

“Alsof niet honderden leidinggevenden van bedrijven en media van het land zomaar gevangen gezet werden – van wie sommige zijn gemarteld, één is gedood – en gedwongen werden hun bezittingen af te staan in een grootschalige afpersing van 100 miljard dollar, zonder welke juridische procedure dan ook,” zei ze.

Twee jaar geleden werd het elegante Ritz-Carlton hotel in de Saoedische hoofdstad veranderd in een gevangenis voor de koninklijke elite die door het heersende regime beschuldigd werd van corruptie.

Honderden mensen, onder wie zakenmensen, functionarissen en 17 prinsen, werden gearresteerd als onderdeel van de zuivering die naar verluidt bedoeld was om maar liefst $ 100 miljard van hen te ontfutselen.

Foto: Wikipedia

Overige berichten