fbpx
Marron vertelkunst voor bevordering theaterkunst en cultuur

Stichting Okanisie Pikien staat in de startblokken om de Marron vertelkunst en cultuuroverdracht in het bijzonder onder de jongeren in Marowijne te bevorderen.

Aan 20 jongeren tussen 16- en 23 jaar wordt er een forum aangeboden waar zij in de gelegenheid worden gesteld kennis met elkaar uit te wisselen over de Marroncultuur, maar ook over de dagelijkse situaties waarmee deze leeftijdsgenoten te kampen hebben.

Dit nieuw project genaamd ‘ Mi Mato’ vrij vertaalt: ‘ mijn verhaal’ moet de jongeren in staat stellen om hun kennis en vaardigheden op het gebied van dramatisering te verrijken. Verder moet deze het perspectieven bieden.

Het ligt in de bedoeling dat professionals- nationaal –en internationaal- de mogelijkheid krijgen om de kennis dat verloren lijkt te gaan over te dragen aan een groep jongeren die dit kan gebruiken als middel voor theater voorstellingen, dans en storytelling.

Vertelkunst is een eeuwen oude manier van het overbrengen van cultuur generaties naar generaties. Ieder cultuur heeft zijn eigen vorm van vertellen. Ook de marroncultuur heeft deze vorm genaamd Mato.

Een Mato is een combinatie van vertellingen zang dans en percussie; dus een theatervorm waar verschillende disciplines in voorkomen. Hierin kan een situatie worden geschetst dat komisch, verdrietig, leerzaam of gewoon fantasie is. Een Mato heeft altijd een moraal, een boodschap dat jou leert hoe om te gaan met een dergelijke situatie.

De keuze voor jongeren in deze leeftijdscategorie is, omdat Okanisie Pikien ervan uit gaat dat jongeren in deze fase van hun leven behoefte hebben aan een stukje geborgenheid, ontdekken van de eigen identiteit en onderlinge ondersteuning bij leeftijdsgenoten.

Volgens Okanisie Pikien zijn jongeren in deze fase van hun leven op zoek naar waar zij thuis horen, wie zij zijn en waar zij naartoe willen.

Jose Tojo, vertelkunstenaar die ook theatermaker en een professional is in de Marrondans en percussie, heeft zich als trainer gecommitteerd aan dit project.

Dit project gaat in maart 2015 van start en duurt tot december 2016. Dit project wordt gefinancierd door de Nederlandse ambassade.

De voordelen die dit project teweeg brengt zijn enorm. De doelgroep leert presenteren voor publiek, krijgt tools aangereikt ter bevordering van de schrijfvaardigheid, kan een theater teksten schrijven en uitvoeren, door middel van video en audio worden korte filmpjes geproduceerd ter tentoonstelling aan een groter publiek of besloten kring zoals scholen en tehuizen. Verder wordt Marowijne gepromoot als kunst district bij jongeren op nationaal en internationaal niveau.

Meer nieuws

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)