fbpx

Marokko wijst Stef Blok terecht: ‘Niet bemoeien in onze zaken’

Marokko is niet gediend van Nederlandse inmenging in zijn interne aangelegenheden. De ontmoeting die was gepland voor eind september tussen Stef Blok, de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken en zijn Marokkaanse ambtsgenoot, is dan ook uitgesteld.

Het rapport over de Hirak dat Blok donderdag aan het Nederlandse parlement aanbood, zit vol onjuistheden en is een rechtstreekse inmenging in Marokko’s binnenlandse aangelegenheden.

Dat gaf Nasser Bourita, in Marokko verantwoordelijk voor Buitenlandse Zaken, mee aan Desiree Bonis, de Nederlandse ambassadeur in zijn land, die hij op het matje had geroepen vanwege de doorlopende kritiek van Nederland op de Hirak-kwestie.

Protestbeweging

De Marokkaanse autoriteiten arresteerden activisten die in 2016 en 2017 betrokken waren bij de Hirak Rif-protestbeweging. In juni dit jaar werden 54 activisten en journalisten veroordeeld tot gevangenisstraffen van één tot 20 jaar.

Blok waarschuwde daarna Marokkaans-Nederlandse activisten voorzichtig te zijn wanneer ze Marokko bezochten en benadrukte dat de politie in Marokko mensen met een dubbele nationaliteit alleen als Marokkaanse onderdanen beschouwt.

BEKIJK OOK
Over een maand volgende fase brandstofverhoging

De BuZa-minister schreef in zijn rapport dat de Nederlandse ambassade de verhoren van Hirak-activisten bijwoonde en had kritiek op het gratiebeleid van de Marokkaanse koning Mohammed VI.

Visboer

De Hirak-beweging begon in oktober 2016 na de dood van Mohcine Fikri, een lokale visboer die in een vuilniswagen werd vermorzeld toen hij probeerde zijn koopwaar te redden die door de autoriteiten in Al Hoceima in beslag was genomen.

Het incident leidde tot woede bij burgers en veroorzaakte protesten in het hele land, maar vooral in de provincie Al Hoceima.

De politie arresteerde naar schatting 400 activisten en demonstranten die betrokken waren bij ‘ongeoorloofde’ protesten.

Foto: Piotr Zadlo