fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Marokko: Moord op Scandinavische vrouwen mogelijk terrorisme

De daders van de moord op twee toeristen in Marokko hadden waarschijnlijk een terroristisch motief. Dat zei de Deense premier Lars Lokke Rasmussen donderdag op een persconferentie.

“Er zijn veel aanwijzingen dat de moorden politiek gemotiveerd kunnen zijn en dus een terroristische daad,” zei Rasmussen.

De Deense Louisa Vesterager Jespersen (24) en Maren Ueland (28) uit Noorwegen kampeerden op 10 kilometer van Imlil, een schilderachtig dorpje in het Marokkaanse Atlasgebergte.

Hun lichamen werden maandag met doorgesneden kelen gevonden in een verlaten, bergachtig gebied. Woensdag dook online een video op, waarin naar verluidt de moord op de twee vrouwen werd getoond.

travel security risk | GFC
Klik op afbeelding voor vergroting

Een anonieme gebruiker plaatste een video op Twitter waarop de vier verdachten trouw zweren aan Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van ISIS. Een van de mannen citeert een deel van een koranvers (9:29): “Vecht tegen degenen die niet in Allah noch de Laatste Dag geloven, noch datgene verboden houden wat verboden is door Allah en Zijn boodschapper.”

OOK INTERESSANT
Granman Saramaccaners vraagt onmiddelijke vrijlating activist Asawini

Dinsdag werd een van de verdachten opgepakt. Een officier van Justitie bij het Hof van Beroep van Rabat zei dat de man tot een “geradicaliseerde groep” behoort. Donderdagmorgen meldde het Marokkaanse Centraal Bureau voor Gerechtelijk Onderzoek (BCIJ) de arrestatie van nog eens drie verdachten. Alle verdachten zouden afkomstig zijn uit arme buitenwijken van de zuidelijke stad Marrakesh.

Marokko wordt internationaal als een veilige reisbestemming beschouwt voor zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen, bevestigt ook de nieuwste editie van de Travel Risk Map