Marokkaanse fotograaf wil geld van Huawei voor gratis foto

Een Marokkaanse fotograaf wil geld zien van telecombedrijf Huawei. Het bedrijf zou een foto van hem hebben gebruikt voor een reclamecampagne, zonder daar vooraf toestemming voor te vragen. Huawei ontkent.

Op 2 januari plaatste Huawei een kleurrijke foto van het silhouet van een man met een djellaba, een traditioneel Marokkaans kledingstuk, bij zonsondergang op een strand. Naast de foto staat: “Maak geweldige foto’s dankzij de 8 MP Huawei Y5 Lite.”

De Marokkaanse fotograaf Aziz Acharki is de maker van de foto; hij klaagt het bedrijf aan voor het gebruik van zijn foto zonder toestemming te vragen of copyright te vermelden.

De Chinese telecomgigant zegt dat de foto gehaald is van fotobank Unsplash. Conform de gebruiksvoorwaarden van Unsplash hoeft voor gebruik van foto’s niets te worden betaald, en is het ook niet nodig bij plaatsing de auteur te vermelden.

Het komt vaker voor dat fotografen hun werk kosteloos beschikbaar stellen, al dan niet via een fotobank, om achteraf toch een vergoeding te eisen. Onschuldige gebruikers schrikken hiervan en besluiten vaak te betalen, om van het gezeur af te zijn.

Huawei lijkt niet van plan zich te laten intimideren en gebruikt de foto nog steeds, zoals te zien is op o.a. de Facebookpagina van de gigant.

Foto: Facebook | Huawei

Overige berichten