fbpx

Marihuanarokers vertonen hogere percentages emfyseem, luchtwegaandoeningen dan tabaksrokers

GFC NIEUWSREDACTIE- Onderzoekers van de Universiteit van Ottawa en het Ottawa Hospital hebben ontdekt dat marihuanarokers een hoger percentage emfyseem en luchtwegaandoeningen hebben in vergelijking met sigarettenrokers.

Giselle Revah, een radioloog en universitair docent aan de faculteit Geneeskunde, was op zoek naar antwoorden over het effect van marihuana op de longen en de gevolgen voor de gezondheid, vooral omdat weinig informatie beschikbaar is in de huidige literatuur sinds marihuana pas in 2018 legaal werd in Canada.

“Ik kan zien of iemand een zware of een oude sigarettenroker is als ik naar een CT-scan kijk. Omdat marihuana de op één na meest geïnhaleerde stof is na tabak, begon ik me af te vragen: hoe ziet het inhaleren van marihuana eruit op een CT-scan? Zou ik kunnen zien of iemand een marihuanaroker was, is het anders dan sigarettenrook?” zegt Revah.

“Wat uniek is aan deze studie, is dat er nog nooit iets is geweest dat de beeldvormingsbevindingen bij tabaksrokers vergeleek met marihuanarokers. In feite is er een gebrek aan beeldvormend onderzoek in marihuana, waarschijnlijk omdat het nog steeds illegaal is in veel delen van de wereld, en in veel Amerikaanse staten, daarom denk ik dat we de eersten waren die een project als dit deden. ”

BEKIJK OOK
Hong Kong-studie: 90% vermindering van COVID-19-sterfgevallen na boosterdosis

Ondanks de kleine steekproefomvang suggereren de bevindingen van Revah dat marihuanarokers extra effecten op de longen zagen dan tabak alleen, waaronder meer gevallen van grote en kleine luchtwegaandoeningen.

“We hebben een verband vastgesteld tussen het roken van marihuana en schade aan zowel de kleine als de grote luchtwegen,” zei ze. “We hebben nog meer onderzoek nodig voordat we beleidsverandering kunnen beïnvloeden. We hebben grotere, robuustere prospectieve studies nodig met meer patiënten om het te bevestigen.”